Вендузи за олимпийска форма

18/08/2016

Задавали ли сте си въпроса защо много олимпийци, особено тези в плувните дисциплини, покриват телата си с ярки червени петна? Всъщност, те се подлагат на древна китайска лечебна процедура, наречена „cupping“ (нещо като вендузи). Това става, след като на подути или възпалени части от тялото се поставят нагорещени чаши или специални съдове, които изсмукват кожата. Следва истинско пръсване на капиляри, заради което кожата се оцветява на червени петна.

Според състезателите всичко това помага за кръвообръщението и стимулира мускулите. Сред най-големите привърженици на тази терапия е не кой да е, а живата легенда на плуването Майкъл Фелпс. Но този прийом прилагат и други спортисти като американския състезател по гимнастика Александер Надур. Специалният метод е ползвала и друга американска състезателка по плуване, Натали Коглин.

Явно част от тайната на добрата форма на Фелпс са и тези червени петна в следствие на специалните вендузи.
Явно част от тайната на добрата форма на Фелпс са и тези червени петна в следствие на специалните вендузи.

Научните изследвания обаче нямат краен отговор на въпросите за този вид специална терапия, но проучване през 2012 г. показва, че доста пациенти, които са били подлагани на т.нар. „вендузи“, са изпитвали по-малко болка, отколкото тези, които не са предприемали никакво лечение. Лекарите обаче казват, че е по-вероятно тази терапия да има плацебо ефект.

Независимо от всичко, за спортистите тази процедура им дава ако не повече сила, то със сигурност повече увереност в собствените си сили. А и щом шампион като Майкъл Фелпс го прави, значи има ефект…

от

публикувано на: 18/08/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: