Сбъднатите пророчествата на фантастите

16/08/2016

003294

Писателите-фантасти са визионери, те винаги са вгледани напред в бъдещото и често провиждат сценарии, които в крайна сметка се сбъдват. Стряскащо е с каква точност са се реализирали някои техни предсказания за събития или технически нововъведения. Убедете се сами!

Кредитни карти

looking-backward-bellamy

Днес светът на парите и финансите е тотално различен от условията преди век. С въвеждането на децентрализацията на банките и електронното банкиране клиентите получиха възможност за достъп до сметките си от почти всяка точка на Земята в реално време.

Тази опция провижда писателят Едуард Белами още през 1888 г. в романа си „Поглед назад 2000-1887“, в който въвежда концепцията за „универсална сметка“. Героите на утопията носят карти, с които пазаруват стоки и услуги, харчейки от своята сметка, без да ползват хартиени пари.

 Танковете

HG_Wells_Land_Ironclads_1904

Хърбърт Уелс e един от авторите на 20-ти век с най-пророческа визия. В своята история „Земните броненосци“ от 1903-а той преобразява тогавашната технология за тежковъоръжени и бронирани параходи, познати като броненосци, изважда ги от водата и ги поставя на сушата. Въпросните творения се явяват предшественици на танка. При Уелс те са 100 фута дълги и разполагат с 8 двойки колела. А команден пост в горната част на обособена бойна кула се явява наблюдателницата. В разказа само 14 от тези машини побеждават многолюдна армия. Първите истински танкове се появяват на бойното поле през 1916 г. по време на битката при Сома.

Слушалките тип тапа

578d35ae1164852d472546385607f34d83918325

Те се появяват през 1953-а в антиутопията на Рей Бредбъри „451 градуса по Фарейнхайт“. Неговото описание за малки, подобни на черупки на миди слушалки, които носят океан от електронен звук, музика, разговори, са удивително точни и близки до вида слушалки тип „тапа“, които стават популярни едва през 2000 г.

Видео чат

frpaul_00a_ralph124c_stratford_1925_dustjacket

Първата демонстрация на видеоконферетна връзка се провежда през 1964 г. на световното изложение в Ню Йорк от компанията AT&T. Те демонстрират своя „телефон в картини“ пред смаяната публика. Технологията очевидно извървя дълъг път оттогава с FaceTime и Skype.

Всъщност първото обсъждане по видеотелефони е разиграно в историята от 1911 г. на Хюго Гернсбек – „Ралф 124с 41+“, която разказва за устройство, наречено телефот, което позволява на хората да се виждат, докато говорят през дълги разстояния.

Кацането на Луната

maxresdefault

Жул Верн е един от най-продуктивните писатели на 19 век. Той изгражда творчеството си около множество научни факти от своето време, някои от тях стойностни, а други – пълни небивалици.

Едно от най-известните му произведения „От Земята до Луната“ предсказва много аспекти от провелото се през 1969-а кацане на луната от „Аполо 11“. Астронавтите на Верн тръгват към Луната от Флорида в алуминиева капсула. Французинът дори прави забележително точни изчисления, като например за силата, която ще бъде необходима за задвижване на ракетата от земната атмосфера. Неговият метод за изстрелване е огромно оръдие, заровено в земята, но, разбира се, не може всичко да бъде провидяно.

Студената война и взаимно гарантираното унищожаване

Cityscapes-Skylines-Nuclear-Atomic-Bomb-Explosions-Armageddon-Buildings-Wide

През 1940 г. Робърт Хайнлайн пише разказ, в който говори за бъдещ свят, в който Америка развива атомно оръжие, с което едностранно приключва Втората световна война. След като го използва, това провокира останалата част от света да започне ядрена надпревара. Историята е написана преди Америка дори да е влязла във Втората световна война и пет години преди бомбардировките над Хирошима и Нагасаки. Хайнлайн предсказва и повсеместно атомно унищожение, което да сложи край на Студената война.

Антидепресантите

Brave-New-World-2

„Прекрасният нов свят“ на Олдъс Хъксли е една от най-пророческите научнофантастични книги, писани някога, с поразително точни наблюдения за далечната си 1931 г.

Едно от тях е сома – веществото, което приемат гражданите на Лондон през 2540-а, за да се чувстват нормални и доволни. Реално антидепресантите не са обект на изследване до 1950-а, когато тяхното въвеждане цели да повлияе върху съзнанието и настроението на пациентите.

Тоталният контрол на държавата

big-brother-1984

Когато Джордж Оруел пише „1984“ през 1949 г., концепцията за тотален контрол на държавата и за наблюдение от охранителни камери изглежда абсурдно. В 21-ви век видеонаблюдението е неизбежна част от обществения живот, а камерите са навсякъде – на публични и частни пространства. Заедно с GPS проследяването, всички се чувстваме малко или много участници в „Биг Брадър“, признавайки пред самите нас, че светът на Оруел е напълно реален.

Геостационарни спътникови комуникации

Post_Office_Engineers

Едно от най-големите постижения в човешката цивилизация през миналия век е въвеждането на комуникационната мрежа. Сега ни е трудно да си представим времето, когато светът не е бил свързан с масивна мрежа от сателитни предаватели.

Но през 1945 г. писателят-пионер на научната фантастика Артър Кларк пише ръкопис, наречен „Космическа гара: Радио приложения“ (The Space-Station: Its Radio Applications).

Кларк разказва за геосинхронни спътници (гореща тема в момента), които се използват за телекомуникационни препредавания, най-вече на телевизионни сигнали. Забележете, че това се случва много преди ефирната телевизия да се превърне в комерсиална структура, каквато е днес.

Електрически автомобили, Детройт техно и Сексът за една нощ

stand_on_zanzibar

„Спирка в Занзибар“ на Джон Брънър  е широко признат като един от най-пророческите научнофантастични романи. Публикуван през 1969 г., той разкрива една бъдеща Америка от 2010 г., която зловещо много прилича на света, в който живеем днес.

Под ръководството на президента Обоми, Съединените щати са разкъсвани от произволни актове на насилие, включително учебни стрелби, както и терористични атаки. Колите са задвижвани от акумулаторни електрически горивни клетки. Детройт е изоставена пустош с нов стил електронна музика. Брънър описва млади мъже и жени, които избягват брака и се отдават на краткосрочни авантюри без никакви задръжки и ангажименти.

от

публикувано на: 16/08/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: