Трудът е вреден, а спортът – направо смъртоносен

08/08/2016

 

Трудът е вреден, а спортът – направо смъртоносен.

 

Няма да си говорим за кориди – темата си заслужава отделен плейлист, възхваляващ поравно двете „трудещи се“ страни в този спорт–изкуство.

 

Share

×

 

Заглавието е плод на лични наблюдения върху мои познати музиканти, свързани с джаза. Събрал съм ги в нарочен анти-олимписки плейлист. Казват, че най-важното било участието, което в случая отвсякъде си е черен хумор.

 

 

Започвам хронологично. Пръв и единствен оцелял в списъка е приятелят ни, тромбонист и композитор Георги Корназов. Франция е негов дом вече 20 години и това му спасява живота. Жорко решава да участва в ремонта на покрива на къщата си недалеч от Роаси. Пада и си чупи гръбнака. Представяте си да не му се бе случило точно при тяхната здравна система, нали?

 

 

Юни 2008: гостът ни от втория Джаzz+ фестивал (2006), композиторът и пианист Йосбьорн Свенсон на върха на славата си решава да се спусне за поредното си подводно плуване в езеро близо до Стокхолм. Така и не се показва на повърхността.

 

 

Декември 2012: основателят и артистичен директор на джаз-фестивала в Монтрьо Клод Нобс (с когото се познавам от 1996-а) пада от ски и не се събужда от комата, в която изпада. Ските са писалки, не алпийски.

 

 

Февруари 2014-а: един от кръстниците и на Джаз+ и на Дуенде, приятелят ни от първото си идване в България Франсиско Санчес, известен на света като Пако де Лусия, рита футбол с десетгодишния си син Диего на плажа до дома им в близост до Канкун. Причинява си инфаркт.

 

 

На някой още да му се спортува? По-добре да не се отдава едновременно с това на джазови страсти. Затова и спирам да пиша – все пак и трудът е (само) вреден за такива като нас. Затова и горното парче има толкова версии.

 

Нищо, че самият Анри Салвадор си пее преди половин век, че труда бил здравословен…

 

от

публикувано на: 08/08/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: