7 причини да не пропуснете Уелс – Португалия

06/07/2016
Кристиано Роналдо пред поредния си рекорд на Евро 2016.
Кристиано Роналдо пред поредния си рекорд на Евро 2016.

В навечерието на първия полуфинал от Европейското първенство по футбол във Франция между Португалия и Уелс испанският вестник „Ас“ намери седем причини, заради които не бива да пропускате мача тази вечер (6-ти юли, 22:00 ч.).

1. Уелс, исторически полуфинал

Уелс е гордостта на отборите-дебютанти, след като нито един такъв участник не бе преодолявал груповата фаза от 1996 г., а по време на турнира във Франция, който бе разширен до 24 отбора, само Албания не успя да прескочи първи кръг. И в Уелс вече поглеждат към постижението на Чехия през 1996 г., когато като самостоятелна държава достига до финал и остава на второ място заради т.нар. „златен гол“ на Оливер Бирхоф за Германия. И между другото, тогава чехите достигат до финала, след като преди това елиминират… Португалия (но на четвъртфинал).

2. Европейски шампиони и играчи от трета дивизия

Съставът на Уелс е пълен с контрасти, като нито един играч не играе в местното първенство (Ашли Уилямс и Тейлър са част от уелския „Суонзи“, но този отбор се състезава във Висшата лига на Англия), а единственият, който се подвизава извън Острова е Гарет Бейл, спечелил Шампионската лига с „Реал“ Мадрид. На противоположния полюс е Саймън Чърч, който с екипа на „Милтън Кейнс Донс“ изпадна в Лига 1 (или трета дивизия) на Англия.

3. Специалистите по хикса

Португалия не загуби нито един мач до момента на това европейско, но… и не спечели нито един в рамките на 90 минути. След трите равенства в предварителната група, на осминафинал Португалия елиминира Хърватия след гол в продълженията, а след това изхвърли Полша след дузпи. Хикс след хикс, Португалия достигна до любимия си етап…

4. Вечният полуфиналист

Специалността на Португалия на европейски първенства е достигането до полуфинал. В седмото си участие на такъв форум се класира на такъв етап за пети път. В изданията с 16 отбора Португалия отпада на четвъртфинал само през 1996 г. и 2008 г. Иначе от досегашните си полуфинали Португалия само веднъж ги прескача – през 2004 г., когато достига финала пред родна публика.

5. Кристиано срещу Бейл – битката за Златната обувка

Три гола за Гарет Бейл, два – за Кристиано. Двамата имат на мушката приза за голмайстор на Евро 2016, където обаче за момента води нападателят на Франция Антоан Гризман с 4 попадения. Но Кристиано преследва и друг рекорд. След като се превърна в играча с най-много мачове на европейски първенства след осминафинала с Хърватия, сега е на крачка от постижение на Мишел Платини, като с 8 попадения е само на едно от деветте на бившия френски национал, който поставя този рекорд през 1984 г.

6. Уелс е гаранция за голове

Това европейско първенство предлага немалко голове, а откакто започнаха елиминационните мачове има средно по 2,15 попадения на двубой (а в груповата фаза тази стойност бе 1,91). Но присъствието на Уелс е гаранция за голове: „Драконите“ са отбелязали 10 и се разписаха във всичките си мачове. И по този показател само Франция е пред тях с 11, благодарение на победата им с 5:2 срещу Исландия.

7. Липсващи и контузени

Жълтите картони доведоха до проблеми за щабовете на Португалия и Уелс, като заради натрупване на жълти картони Уилям Карвальо и уелсците Рамзи и Дейвис ще пропуснат днешния полуфинал. Колкото до травмите, присъствието на Пепе е основната въпросителна пред лекарите на Португалия, а съотборникът му Андре Гомес също е с болежки от известно време. В същото време играчите на Уелс изглеждат по-здрави отвсякога…

от

публикувано на: 06/07/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: