Любовта като кокаиново преживяване

30/06/2016

Покрай цялата информационна истерия около политическата драма в ЕС тези дни научихме, че във Великобритания предстои да бъде създадено мобилно приложение за романтични запознанства, но не какво да е… А само и единствено за гълъбчета, които искат да си гукат на тема евроинтеграция и са против Brexit.

Да, точно така. Разработчиците набират 5000 британски лири в интернет, за да стартират своя проект, като идеята е разочарованите от драматичното скъсване на родината им с Европа да открият разбиране и утеха в общуването със себеподобни. А защо не и любов.

Та, политиката си е политика и не всеки разбира от нея, но дори тя може да бъде повод за връщане на човека към основното, което движи всички нас – любовта.

Учени отдавна са доказали, че противоположностите се привличат до време и истинската успешна връзка се гради от хора, които си приличат и имат общи интереси. Дали обаче само това е достатъчно?

Антропологът Хелън Фишър изследва различията между половете и еволюцията на човешките емоции.

Припомняме си тази нейна TED лекция от 2008 година, в която тя говори за естествения копнеж да обичаме чак дотам, че да сме готови да умрем за любовта. Фишър сравнява това състояние с наркотична зависимост.

За да разбере повече за духовната и чисто физическата нужда от романтична любов, Хелън Фишър и нейният научен екип правят изследване на мозъците на влюбени хора, на хора, които току що са били изоставени и на такива в дългогодишни връзки с помощта на магнитен резонанс. Резултатите са впечатляващи.

от

публикувано на: 30/06/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: