ВеликоБРЕКСИТания

24/06/2016

brexit1В ранните часове на петъчното утро населението на Великобритания гласува за излизане от Европейския съюз с 52% „за“. Според Гугъл гласувалите масово не са били наясно защо искат това. Два часа след закриването на изборния ден Гугъл е отчел 250% увеличение на търсенията за „Какво ще стане, ако Великобритания напусне ЕС?“, а търсенето за „Вън ли сме от ЕС?“ се е увеличило със значителните 2450%.

Други популярни ключови фрази са били: „Какво ще стане с чужденците, ако напуснем ЕС?“, „Какво ще стане, ако останем в ЕС?“ и най-фрапиращата – „Какво е Брексит?“.
В ранните вечерни часове най-популярната фраза в търсачката е била „Как да гласувам на референдума?“.

За съжаление на британците отговорът на въпроса какво ще стане, ако Великобритания напусне ЕС, изисква много повече от просто търсене в Гугъл. И докато непосредственият ефект от Брексит се прояви в рязък спад на цената на британската лира и развенчаването на некоректни политически твърдения, дълготрайният ефект ще е много по-сложен и трудно предвидим.

Преди провеждането на референдума много международни финансови експерти предупредиха, че евентуалното излизане от ЕС би се отразило негативно не само на британската икономика, но и на стабилността на целия ЕС. Тогава поддръжниците на Брексит изразиха скептицизма си относно тези мрачни прогнози. Коментарът на британския министър на правосъдието Майкъл Гоув че „на народа му е дотегнало от експерти“ стигна дотам да оприличи про-ЕС икономистите с про-нацисти.

Днес Гугъл продължи да вади статистика за най-популярните търсения от предната вечер и, макар да не са показателни за цялото население на Великобритания, те дават по-груб портрет на голяма част от гласоподавателите.

Топ въпроси в търсачката след затваряне на секциите:
1. Какво е Брексит?
2. Какво ще се случи, ако напуснем ЕС?
3. Кога ще бъдат обявени резултатите от референдума за ЕС?
4. Какво е референдумът за ЕС?
5. Кой може да гласува на референдума за ЕС?

„Какво е референдумът за ЕС?“ се оказа най-търсен в Бирмингам. В Северна Ирландия на първо място излезе „Какво ще се случи, ако паундът се срине?“, а в Уелс искаха да знаят „Какво ще стане, ако Уелс гласува оставане в ЕС?“.

Срещу Брексит се беше обявила цялата Технологична индустрия, със самотно изключение в лицето на сър Джеймс Дайсън, който неведнъж е заявявал, че излизането от ЕС би му помогнало да привлича инженерни таланти извън рамките на Европа.

И докато ефектите от Брексит ще се усещат постепенно във Великобритания, доста британци са побързали да подсигурят оставането си в ЕС. Преди няколко часа е имало 100% скок в търсенето на „Как да се сдобия с ирландско гражданство?“.

по Arstechnica.co.uk

от

публикувано на: 24/06/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: