Предизвикателство за стабилни колоездачи край София: „Джуренец Куест“

22/06/2016

Всеки може да мине през тунела на жк Люлин с колелото си и, ако оцелее, да се похвали, че спортува. Ама нужно ли е? Има и по-приятни и пълноценни начини да разгърнете велосипедните си страсти.

Ако обичате да въртите и сте фенове на адреналина и природата, на калта и здравото потене по наклони и през неравни каменисти участъци, мястото за вашето поредно спортно избухване на две гуми е предстоящото състезание по планинско крос-кънтри колоездене „Джуренец Куест“. То ще се състои тази събота, 25 юни, на по-малко от час път от София и непоносимата й жега.

Стартът е в село Батулия, на около 30 км северно от столицата, община Своге, София област.

Началото е 10:00 ч. при паметника на майор Франк Томпсън в близост до центъра на селцето. Очаква се състезателите да са там достатъчно по-рано, за да имат време да подпишат своите декларации за участие, да огледат и преценят конкуренцията и да се предразположат на място за калната битка.

Маршрутът е с дължина 28,5 км и включва разнообразни терени, спиращи дъха гледки и покоряването на вр. Джуренец (1397 м).

След старта се преминава през центъра на село Батулия и се тръгва към село Буковец. Впоследствие пътят става по-равен, но доста кален. На 7.7-ия километър от състезанието се разклонява вляво и пресича Оградишка река.

Оттам започва и стръмно каменисто изкачване към първия чекпойнт „Чакалото“. Това са 3 км, през които на голяма част от участниците ще им се наложи да бутат своите велосипеди. Освен ако не са извънземни богове на планинското колоездене и целят да се докажат именно като такива.

След „Чакалото“ следват няколкостотин метра по-равен участък преди завоя вдясно и атаката на връх Джуренец.

Там горе се откриват прекрасни гледки към връх Чукава и връх Мургаш. Това е и вторият чекпойнт. След него предстоят многобройни спускания и изкачвания. Теренът варира от хубав горски път до множество локви, кал, както и силно каменисти участъци.

Третият чекпойнт е преди махала „Кръстец“. Следва 8 километрово спускане до центъра на село Батулия, откъдето участниците се отправят към финала на състезанието, отново при паметника на майор Томпсън.

Важно е всички, които искат да се включат в това преживяване, да са с подходяща екипировка, като най-простата дефиниция за такава са каска и ръкавици. Велосипедите трябва да са в добро техническо състояние, а всеки участник трябва да има попълнена декларация.

Препоръчително е участниците да си носят вода, храна, резервни гуми, помпи и инструменти.

На всеки чекпойнт ще има вода, вафли и ограничено количество резервни гуми.

Записването става само онлайн в сайта на събитието до 24.06 (петък), 13 ч., а таксата за участие е 5 лева. Иначе казано – пет лева, човек! Заплаща се на място при получаване на номер и включва групова застраховка за състезателите.

A британски учени са доказали, че дори най-обикновената бира, закупена от магазина, погълната след „Джуренец Куест“ 2016, ще бъде трансцендентно изживяване за всеки, независимо от постигнатия резултат. Вие сте!

от

публикувано на: 22/06/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: