Как замря Бинар…

04/05/2016

impotenceВ радио Бинар сме свикнали да четем какви ли не измишльотини по наш адрес, казани от хора, които не са си изпили сутрешното кафе – или са го изпили даже няколко пъти, но дори и това не им е помогнало. Приемаме това със смях, щото нали класикът беше казал, че човечеството се разделя с миналото си, смеейки се. Пък ние като млади хора гледаме в бъдещето, за да не повтаряме трагедиите като фарс…

Но отваряме последния брой на уважавания от нас в-к „Капитал” и попадаме на статия от уважаваната от нас колежка-журналистка-медиазнателка Весислава Антонова, озаглавена „Какво оставя Янкулов в БНР”, където четем следното:

Прогресивно замисленото радио „Бинар“, което комбинира звук и образ и трябваше постепенно да помогне да се излъчват на живо в интернет радиопрограмите, с днешна дата е замряло.

И тук паднахме от коня. Даже си изпуснахме меча (за борба с особено тъп добитък). Замряхме, така да се каже.

Права е авторката. Но и седнала да беше, като се поокопитихме, ни се ще да направим няколко дребни уточнения в нейното твърдение. Дребни, дребни, колко да са дребни?

1. Задачата на Бинар не е „да помагаме да се излъчват на живо в интернет радиопрограмите на БНР“. Националното радио не е имунизирано срещу глупости, разбира се, но чак ТАКАВА глупост дори ние в БНР не бихме могли да измислим, признаваме си честно. Нека авторството на тази Mission Impossible си остане за уважаваната от нас авторка на уважавания от нас вестник, вечна им слава!

2. Мисията и смисълът на радио Бинар винаги са били да се предостави повече съдържание в дигитален вид и направено като за потребители в дигитална среда (както собствено производство, така и такова, произведено от БНР) – нещо, с което нито обществените, нито частните медии глезят особено потребителите. А потребителите в дигитална среда стават все повече. В този смисъл Бинар има (собствен) сайт, мобилна версия, има подкасти, има стриймове, излъчва на живо концерти, събития, обществени и политически дискусии, има собствен фейсбук с 10 000 фенове, YouTube канал, VBox7 канал… и какво ли не още. Имаме клипове с по 100 000 и даже 200 000 гледания само във фейсбук – и те не са чалга, рап или порно, извинете, но никой не е съвършен, както беше казал един друг класик.

3. Хората, създали радио Бинар, бяха ентусиасти, но (простено да им е) не са имали особена представа що е то дигитална среда и нови медии. Така по метода на пробата и грешката бе установено, че предавания на живо със звук и аудио в интернет (с което започна навремето Бинар) са чисто безумие. Никъде в света няма нито такъв бизнес модел, нито такива формати – но пък за сметка на това тази екстравагантност е ултра скъпа и се гледа от 4 до 6 човека, сред които не са дори и майките на водещите… С други думи, произвежда се (със средствата на данъкоплатеца) продукт, от който абсолютно никой няма нужда. При това положение няма никакво значение дали този продукт (тези предавания) са били добри или лоши – от тях просто няма никаква потребност. Затова и те бяха спрени и постепенно се премина към производството на продукти, от които хората имат потребност в дигитална среда.

4. Резултатът от тази промяна към днешна дата е: два видеоканала (единият с 6-часова програма всеки ден), десет 24-часови музикални стрийма, хиляди фейсбук лайкове, десетки хиляди прочитания, стотици хиляди гледания, милиони импресии – в много кратък срок след смяна на концепцията, постигнати с оскъдни средства и нисък бюджет от много малък екип. Това е статистиката – и тя няма нищо общо с предишния онанизъм да те гледат 4 човека на живо в интернет…

likes
Така изглежда графиката за фейсбук лайковете на Бинар за последните 3 месеца.

Много или малко е това?

Нека да вземем само един пример.

Със своите 9 стрийма Бинар все едно поддържа 9 (!) различни (!) радиостанции или радиопрограми. При това вижте какви личности правят всеки един от нашите стриймове, вижте съдържанието на тези стриймове. Повечето от тях са абсолютно уникални и представят колекцията на най-богатия музикален фонд в България – този на БНР, включително джаз, класика, народна музика, БГ естрада. Тези дни тръгва и десети Бинар стрийм – с детска музика и песни. И това само ако говорим за радио и то само за музикално радио.

Излъчваме също в аудио и видео партита и концерти от столичните клубове, от зала „България“, от Първо студио на БНР – както на съставите на БНР, така и на чужди гости; от ъндърграунд изпълнители за ценители до комерсиални артисти; рестриймваме световни концерти на световни звезди.

Трудно е да се изброи дори само музикалната дейност на Бинар – а освен това правим интервюта, пишем текстове и коментари, организираме и излъчваме обществени и политически дискусии и форуми, културни събития, фестивали…

Ето така „замря” Бинар… :) Колко некомпетентен трябва да е човек, за да напише подобна простотия, при това във вестник, в който работеха и сигурно още работят едни от най-добрите дигитални специалисти в България?

Смешно ни е, да – но ни е и тъжно, че вероятно най-кредибилният вестник у нас може така фрапантно да заблуждава читателите си с абсолютно неверни и непроверени твърдения. Нямаме претенции към „Капитал” и клетата му авторка – както казахме, ние в Бинар често четем отзиви от хора, които не могат да разделят сено между две магарета, но напират да оценяват работата ни, свикнали сме. Но се питаме: ако в „Капитал” истината и фактите са на такова журналистическо „ниво”, тогава какво ли е нивото в другите медии?

А на потребителите на Бинар искаме да кажем само едно: слуховете за нашата смърт са силно преувеличени. Всъщност е като с компютрите и компотите – Бинар не е замрял, Бинар возкресе, драги зрители!

от

публикувано на: 04/05/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: