Берлин срещу Airbnb

03/05/2016

Берлин започна да ограничава даването на частна собственост под наем чрез Airbnb и подобни онлайн платформи. Нарушителите са застрашени от солени глоби, а целта всъщност е опит да се запазят достъпни жилища за местните жители.

Властите в германската столица се опасяват, че тенденцията масово да се дават апартаменти на туристи чрез сайтове като Airbnb, Wimdu и 9Flats вече е довела до по-слабо предлагане на имоти на берлинчани и значително повишение на наемите.

Новият закон – Zweckentfremdungsverbot – е описан от Андреас Гайзел, началник на градското развитие в Берлин, като „необходим и разумен инструмент за справяне с недостига на жилища в Берлин“. „Решен съм да върна възможността тези апартаменти да бъдат използвани и от местното население спрямо нуждите му“, категоричен е Гайзел.

Наемите в Берлин са нараснали с 56% между 2009 г. и 2014 г., но са по-ниски в сравнение с други големи европейски градове с по около 10€ на квадратен метър през тази година.

С превръщането на Берлин в една от най-големите европейски туристически дестинации с 30,2 милиона нощувки миналата година платформата Airbnb засегна местната хотелска индустрия. Според изследователската компания GBI, частните онлайн резервации представляват „паралелен пазар на допълнително 6,1 милиона нощувки годишно“.

Законът е приет през 2014 г., но имаше двегодишен период за влизане в действие, който приключи в събота (30 април). От този ден собствениците вече са ограничени до отдаване под наем само на стаи чрез такива сайтове, а не на цели апартаменти или къщи. Нарушителите могат да бъдат глобени с до €100,000.

Градската управа апелира пред постоянните жители на Берлин да докладват (дори и анонимно) при съмнения за онлайн злоупотреби.

41-годишният Тим Бьонинг, който от години дава под наем лофт в модерния квартал Кройцберг, споделя, че съвсем не е бил шокиран от закона. „Познавам една симпатична двойка с два малки апартамента, която се премести в по-голямо жилище, но запази и двата апартамента, за да ги дава под наем чрез Airbnb. Не мисля, че това е редно. Тази практика трябва да бъде прекратена“, твърди Бьонинг.

Разбира се, медалът има и друга страна. 48-годишна берлинчанка изрази яростта си спрямо новия закон, тъй като отдава под наем чрез Airbnb четири апартамента в близост до центъра на града. Тя твърди, че по този начин градът принуждава берлинчани да плащат за провала на жилищната политика, като изпълнява нуждите на хотелиерската си индустрия. „Най-вече в Германия би трябвало да се помисли за друг вариант за разрешаването на проблема“, убедена е дамата, пожелала да запази анонимността си.

„Берлинчани искат ясни и прости правила за „споделяне“ на домовете си, така че да могат да продължат да дават под наем домовете си на непознати гости. Ние ще продължим да насърчаваме местните политици да се вслушват в мнението на своите граждани и да последват примера на други големи градове като Париж, Лондон, Амстердам или Хамбург и да създадат нови и ясни правила за обикновените хора, които имат желанието да се възползват от световната практика да споделят своя недвижима собственост с гости на града“, заявиха от немския клон на Airbnb.

източник: The Guardian

от

публикувано на: 03/05/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: