Преди 30 години заваля чернобилският дъжд

26/04/2016

СССР. 26 април 1986 г. Денят е събота. Едни се готвят за сватба, други бързат за работа, а трети стопанисват  двора пред къщата. Децата крещят навън. Няколко часа по-късно десетки хора започват да кашлят и повръщат. Тежкото главоболие и вкусът на метал в устата за мнозина се оказват фатални. Димът се носи из въздуха. Завалява чернобилският дъжд.

Експлозията в четвърти реактор на АЕЦ „Чернобил“ от 1986 г. е най-голямата ядрена авария в света наред със събитията в АЕЦ „Фукушима“ през 2011 г.  Аварията предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, които се разпространяват над голяма част от западната част на СССР и по-голямата част от Европа. Замърсяването е в пъти над нормата, но най-страшното е, че официалното изявление идва два дни по-късно.

Налице е аварията в атомната електроцентрала в Чернобил. Един от ядрените реактори е бил повреден. Ефектите от инцидента са отстранени. Помощ е била предоставена на всички засегнати хора. Създадена е Специална комисия за разследване.
28 април, 1986 г., 21:00 ч.

Междувременно властите обясняват радиоактивния шлейф като рутинно изпускане на пара. 16 хилядният Чернобил се превръща в забранена зона. Ден по-късно започва евакуацията и на най-близкия град Припят. Рано сутринта се изсипват над хиляда автобуса и камиони. На жителите е казано да вземат със себе си най-необходимите вещи и малко храна за из път. Иззети са всички дозиметри за радиация.

Някои отказват да напуснат домовете си. Управляващите ядат вносна храна, а бременните – домати с големината на пъпеши.

Останалото ще видите във филма (на англ. език).

от

публикувано на: 26/04/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: