Плаващата гора на Ротердам

04/04/2016

Как засаждат дървета на Ротердамското пристанище

Една трета от повърхността на Ротердам е покрита с вода. Логично е в развитието на холандския град  да се появи и гора, която… плава. Арт продуцентът Jeroen Everaert измисля плаващи дървета в шамандури.

Инсталацията има за цел да върне зелените площи в градската среда, като превърне брега в едно приятно за разходки пространство. Плаващата гора има и други визуално-практични предимства, освен да облагороди сивотата на пристанищната зона. Поради строителни дейности общината мести 20 дървета от едната част на града в другата. Идеята да бъдат отново засадени е добро компромисно решение на казуса за интелигентното градско строителство. От друга страна, старите стоманени шамандури излизат от употреба и холандското правителство ги заменя със синтетични. Вместо да бъдат изхвърлени за скрап, Министерство на инфраструктурата и околната среда инициира тяхното повторно използване.

Bobbing Forest 2

Идеята е вдъхновена от макети на клатещи се дървета върху плувки за риболов. Такъв подход повдига въпроса за нарушената естествена връзка между хората и природата. Като цяло холандците са заобиколени от диги и други съоръжения срещу евентуалния прилив на вода. Инсталацията на плаващите дървета е сполучлив пример за това как може да се овладее природата, без да се прекъсва напълно комуникацията с нея.

Bobbing Forest

Проучване на студенти доказва, че брястът е достатъчно издръжлив дървесен вид за подобна инсталация. Той може да се развива и в солена вода. За да оцелее дървото, в долната част на шамандурата има 600 литров резервоар, пълен с вода. Очаква се той да се зарежда по четири пъти годишно. На върха на всеки резервоар е поставен плат, покрит със слой от пясък. Така дърветата получат вода на принципа на капилярната функция, точно като е в естествената почва.

Bobbing Forest 1

Плаващата гора на Ротердамското пристанище може да послужи като идея и за стопанисването на други брегови паркове, които са основно транзитни зони на плавателни съдове и коли. Подобно озеленяване допринася за цялостната визия на града и подобрява връзката на жителите с природата. Дърветата в шамандури привличат повече хора, които в свободното си време се разхождат около пристанището или просто се наслаждават на артистичния труд, докато седят на някоя пейка.

от

публикувано на: 04/04/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: