Лъжица за всяка уста

01/04/2016

Кога се превърнахме в пластмасово общество?

Живеем неразделно с пластмасови бутилки за вода, пластмасови чаши, пластмасови чинии, пластмасови прибори, пластмасови кутии за храна, пластмасови бъркалки за кафе. Всеки американец използва годишно между 500 и 700 найлонови торбички. Всеки ден в САЩ се изхвърлят общо по около 88 000 тона пластмаса.

Пластмасата е неусвоима от планетата ни. Какво се случва с пластмасовите продукти, след като ги изхвърлим? Повечето се озовават в сметищата. А други бавно, но сигурно достигат до океаните, където отравят водата – по малко, наистина по съвсем малко, но всеки ден. Над 90% от цялото замърсяване на океаните е свързано с пластмасовите отпадъци. Оказва се, че рециклирането на пластмаса съвсем не е ефективно. Пластмасата не изчезва в небитието, а всеки ден се създават тонове нови пластмасови продукти. 17 милиона барела петрол всяка година се изразходват за направата само на пластмасови бутилки за вода – това е горивото, достатъчно за 1 милион автомобила за цяла година.

То не зависи чак толкова от мен, нищо не мога да променя!

Всяка малка крачка в правилната посока е важна. Добър пример е търсенето на алтернатива на пластмасовите прибори, които редовно милиони получават с доставката си на поръчана храна. В повечето офиси по света това са основните прибори, използвани за обяд. Можем ли да избегнем това?

Индия е държавата, където се използват най-много прибори за еднократна употреба – 120 милиарда броя всяка година. Още през 2010 г. е измислена разумна алтернатива, която едва сега започва да придобива масовост.

Ами ако можеше приборите да могат… да бъдат изядени?

Точно така. Специалното тесто се приготвя по елементарна рецепта, включваща само просо, ориз и пшеница. Пече се и според опиталите да консумират такава лъжица си е направо вкусно. Могат да се използват многократно цели 3 години, има ги с различни вкусове, не съдържат никакви консерванти. И съвсем не е задължително да изяждаш лъжицата, ако идеята за това не ти харесва – ако я изхвърлиш в боклука, тя ще се разгради напълно в рамките на 4-5 дни. Логичният въпрос е: „Каква е цената на това чудо?“. Отговорът е повече от приятен: комплект от 100 лъжици струва само $4. Повече за вълшебните лъжици Bakeys можеш да научиш от сайта им. А тук можеш да подкрепиш проекта на Bakeys в Кикстарър.

от

публикувано на: 01/04/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: