След тренировка е време за хубава бира

31/03/2016

mug of beer

След здрава тренировка във фитнеса или на стадиона какво би ви зарадвало най-много освен задължителния и освежителен душ? Чаша добре охладена и хубава бира би била прекрасна награда, а според някои изследвания се оказва, че даже е и полезна.

Да или не?

Отчитайки естествените компоненти на бирата, тази напитка наистина изглежда като идеалната смес за възстановяването на захарите и минералите в тялото. Не само: според някои изследвания хмелът изглежда влияе повече от положително върху активизирането на процеси за клетъчна защита в организма срещу вредители и намалява драстично възпаленията. Според резултатите от този анализ бирата е скъпоценна напитка. Ако нямаше, разбира се, алкохол. Алкохолът възпрепятства поемането на водата от бъбреците и увеличава отделянето на урина и пот. А всичко това води до загубата на чувството за глад.

Ах, този алкохол

Алкохолът въздейства и на нервната система, като съкращава дейността й и смущава съня (както продължителността, така и качеството), ако е приет от организма в по-големи количества непосредствено преди лягане. Той въздейства и на мускулите, като потиска нормалното им развитие и може да доведе до възпаления, които по принцип се случват след дълги и натоварени тренировки. Освен това ефектът на алкохола оказва влияние няколко часа след приемането му. Според някои изследвания обаче умерената консумация (330 мл) на бира с нисък процент алкохолно съдържание (под 4%) е позволена, защото не оказва влияние върху хидратирането и възстановяването след мускулен стрес. Разбира се, всеки човек има различен метаболизъм и конкретно мъжете приемат алкохола по-лесно от жените.

И все пак

Консумацията на силно алкохолните бири (над 5% алк.) все пак е за избягване след тренировка . За предпочитане са светлите бири или тези с намалено съдържание на алкохол (под 2%), или дори безалкохолните такива. Най-добре е бирата да бъде непастьоризирана или т.нар. жива бира, защото така съдържа повече минерали, на които тази напитка е богата (калций, магнезий и др.), както и вещества, които помагат срещу възпалителните процеси. Освен всичко друго, ако се консумира умерено бира с ниско съдържание на алкохол, е възможно тя да подобри възстановяването на тялото след тренировка и да се окаже от полза за здравето.

от

публикувано на: 31/03/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: