Уиндоус 10 и рекламите или Линукс

09/03/2016

Попаднах на материал за гадните lock screen реклами при Уиндоус 10. Реших, че не разбирам достатъчно и така намерих теб, анонимни разбирачо, така че ти ще трябва да обясняваш като за средностатистически потребител как да ги изключи (не изглежда никак сложно). Само че искам да те питам и други неща за алтернативите на Уиндоуса. Но едно по едно. Каква е базовата идея – всички потребители на Уин 10 да са безплатни тестъри на още бъгавата операционна система, като си мислят, че получават безплатна такава? Или…?

До 29 юли се разпространява бета версията, а всички, които я ползват са точно тестъри. С обявяването на безплатен ъпгрейд, Майкрософт преследват няколко основни цели.

1. Преди всичко това си остава ПР трик. Майкрософт винаги са били сравнявани с операционните системи с отворен код (Линукс). Това им изгражда образ на алчни корпоративни котараци, а този образ отблъсква обикновения потребител (особено след събитията през 2008-а). Оттогава се засилва разделението между имащите много и нямащите. Досега Майкрософт досаждаше с подсещания за пиратски копия и това засилваше усещането за принадлежността ѝ към алчните копелета (тук можеш да ме цензурираш). Като алтернатива на уиндоуса на потребителите се предлага операционна система, която е безплатна, децентрализирана, по-бърза, по-защитена и по-добра. Философията на тази система противоречи на философията на Майкрософт и на корпоративната култура, в центъра на която стои само максимизирането на печалбите.

Обявявайки БЕЗПЛАТЕН ъпгрейд, Майкрософт се опитва да промени начина, по който обикновеният потребител възприема ползването на Уиндоус.

2. Потребителите, които работят с Уиндоус 10, помагат за тестването на новата система и отстраняване на проблемите и бъговете. Това вече го изяснихме, а и по принцип е повече от очевидно.

3. Това е най-първичният и базов начин на Майкрософт да се борят с притежателите на пиратски копия. В началото от корпорацията казаха, че притежателите на пиратски копия ще могат да ъпгрейднат безплатно. По-късно стана ясно, че веднъж минали на Уиндоус 10, те ще бъдат приканвани да си платят.

4. Майкрософт “принуждава” потребителите да си създадат акаунти при тях и вероятността да си плащат в бъдеще нараства. Освен това си създава таргет група, която да обстрелват периодично с оферти.

Безплатен обяд няма. Думата думата „безплатен” (или, ако предпочиташ, „free“) въздейства подсъзнателно и предразполага хората към определено поведение. Има научни изследвания, които го описват.

Безплатният ъпгрейд е PR трик и в умален вариант е като промоциите в много хранителни вериги у нас.

Кажи ми за субективните причини ти да не ползваш Уиндоус 10.

Вече не ползвам Уиндоус изобщо. Имам един харддиск с Уиндоус и го ползвам предимно за игри, но за всекидневна употреба ползвам Линукс. Причините са много – Линуксът е по-бърз, по-защитен и по-конфигурируем от Уиндоуса.

А и по-безопасен и непроследим, нали?

Субективно Линукс е по-добрата алтернатива, без значение от цената. Това, че е безплатен, не го прави привлекателен. Това, че е отворен и свободен, го прави такъв. Има различни дистрибуции на Линукс. Някои са специализирани – наблъскани със специални инструменти, някои от които са предназначени за анонимно сърфиране (tails, whonix и др.), други за pentest (пълни са със софтуер, предназначен за атаки) – Kali, ParrotOS, Black Arch и др. Има и такива само със софтуер за видеообработка и т.н. Между другото, Уиндоус предоставя много възможности за течове при опити за анонимно сърфиране (Java-та в браузъра заобикаля VPN и тор връзката и се свързва директно, като показва истинското IP).

На обикновения потребител Линукс ли ли ще препоръчаш? Убунту или …?

Убунту е семейство от Линукс дистрибуции и се доближава до изгледа на Уиндоус. За начинаещи потребители се препоръчва убунту базиран Линукс, защото преходът е най-безболезнен. Забравих едно друго сериозно предимство на Линуксите. Ако имаш машинка с по-скромни възможности (под 2 GB RAM), ще ти е трудно да ползваш Уиндоус. Не знам какви са изискванията на новите Уиндоуси, но 7 иска минимум 2 GB RAM, а работи най-добре при 4 и нагоре. Ползвам xubuntu и при нормална работа гълта около 750 MB RAM, а Uin 7 се нуждае от 2 GB само за да се събуди.

И интерфейсът е по-лесен и friendly, което ще се хареса на масовия потребител?

Графичната среда на Убунту е почти като тази на Уиндоус и затова се препоръчва на начинаещите. Разгледай този скрийншот.

1screen

Имаш старт меню, което е дори по-подредено от уиндоуското. Имаш същите неща вътре (офис, Мозила, Хром, Скайп, VLC и т.н.). Само че тук са безплатни и се инсталират още с инсталацията на Линукса (както и драйвърите). Махаш диска с Линукс и вече си инсталирал всичко, от което се нуждаеш. За сравнение с Уиндоус – след инсталация прекарвам 2-3 часа в издирване на драйвъри и допълнителен софтуер.

Така изглежда Xubuntu.

2screen

Разликата е, че старт-менюто е отгоре. Броят, разположението и съдържанието на панелите могат да се конфигурират.

Кажи ми нещо, което трябва да знаят потенциалните потребители на Уин 10. И дали и защо трябва да заложат на Линукс?

Не знам защо трябва да използват Уиндоус. Единствената причина, която аз виждам е, че са свикнали с него и не им се излиза от комфортната зона. Част от причините да ползват Линукс ги изброих. Има и изключения. Хора, работещи с продуктите на Adobe, геймъри и т.н. са длъжни да ползват Windows.

И понеже наистина преместихме фокуса на Уинодус vs Линукс, кажи за последно нещо за „скандалните“ реклами на Уин 10.

Не знам нищо за това, но, предполагам, е начин да изкарват пари. Всички приложения за Андроид са безплатни, но с реклами. Може да са решили да пробват този вариант. И разчитат на това, че много малко хора ще си направят труда да ги изключат. Голяма част ще кажат „пука ми“, други ще стигнат донякъде, ще им се стори сложно и ще се откажат. Рекламите не са натрапчиви и хората ще си кажат „нали не ми пречи“.

от

публикувано на: 09/03/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: