Мъж или жена – един спор(т)ен въпрос

08/03/2016

Alessia_Ameri_MM

6 март 2016 г. се превърна в исторически ден за италианския спорт и в частност за женския волейбол в страната. На тази дата не бе постигнат някакъв рекорд или забележителен резултат, а дебют на волейболния терен направи Алесия Амери, която само до преди две години се казваше… Алесио и бе мъж. Мъж, превърнал се в жена, запазвайки страстта си към спорта.

30-годишната Алесия игра като либеро при загубата на отбора й – „Енту“ (Олбия), с 0:3 (17:25, 19:25, 9:25) при визитата си на „Майчичеро“ (Пезаро). По-интересното бе преди въпросния двубой – президентът на „Енту“ дори постанови забрана за разговори с медиите. По време на срещата обаче нямаше проблеми, като Алесия изобщо не изпъкваше с мъжка мускулатура. Напротив, дори се губеше сред съотборничките си, а дебютът й нямаше как да не се състои, тъй като отборът разполага само с нея на поста либеро, пише „Гадзета дело Спорт“.

Предразсъдъци

След успеха треньорът на тима от Пезаро Матео Бертини сподели: „Разбира се, не беше лека седмица, защото трябваше да се справим с напрежение, което не зависеше от нас. На момичетата повтарях едно и също през цялото време – изправяме се срещу отбор, който смени либерото си в сравнение с първия полусезон. А и, честно казано, не виждам кой знае какъв проблем. Просто една жена е решила да играе отново волейбол, а каква е била преди, не ме интересува. Трябва да сме щастливи, че е избрала чрез нашия спорт да се бори срещу предразсъдъците в обществото и да води нормален живот. Приветствам я с добре дошла и пожелавам късмет на отбора й“.

Деликатен въпрос

Случаят на високата 175 см Алесия не е първи за италианския и световния спорт като цяло. През 2011 г. сменилата пола си Лаура Мартоне участва на Европейското първенство по таекуондо в Неапол. Но няма нищо нередно, защото от 2004 г., годината на Олимпийските игри в Атина, Международният олимпийски комитет (МОК) разреши на всички онези, решили да сменят сексуалната си принадлежност, само две години след промяната да могат да се състезават в различните спортни дисциплини. Още повече, че от януари тази година не е задължително промяната да е станала след хирургическа интервенция, а вече специална комисия оценява пола и според различни нива на тестостерон в организма.

Въпросът, разбира се, си остава деликатен, като по-известните случаи са на Кастер Семеня в леката атлетика, както и на Единанси да Силва в джудото. В тениса от мъжете при жените преминава американката Рене Ричардс, канадката Мишел Демареск прави такъв скок в планинското колоездене, подобен е случаят и на датската голфърка Миане Багер.

Критика

Президентът на „Киото“ (Казерта), отбор от Серия В1, където Алесия играе в мъжкия си период – Карло Барбагало обаче е по-критичен: „От техническа гледна точка състезателят бе един от най-силните на своя пост именно заради физическите си данни, които не могат да бъдат сравнявани с тези на една жена. Темата е деликатна, като трябва да се разглежда без никакви предразсъдъци, защото по никакъв начин не може да й се забранява да следва своята страст към волейбола“.

Окончателно заключение по темата едва ли може да се намери. Защото в крайна сметка тези хора са направили своя житейски избор и имат право да продължат да се занимават със спорт или нещо друго и след промяната си.

от

публикувано на: 08/03/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: