Среща у нас с европейското образование

10/03/2016

Closeup of happy young graduate men and women in a row

Нестандартни, но много популярни напоследък специалности в Европа ще бъдат представени у нас този уикенд. Това ще стане по време на традиционното пролетно изложение „Европейско образование”. Тази година изложението ще се проведе на 12-ти март в х-л „Хилтън“ – София, и на 13-ти март в х-л „Тримонциум“ – Пловдив. 

Ще бъдат представени едни от най-престижните университети от Великобритания, Дания и Холандия, които предлагат бакалавърски и магистърски програми в широк спектър от специалности. Освен за популярните Архитектура, Бизнес и мениджмънт, Медии и комуникации, Компютърни науки, посетителите ще имат възможност да се информират относно условията за прием и в по-нестандартни, но много търсени напоследък специалности, като Авио-инженерство, Моден, Графичен и Индустриален дизайн, Криминология, Молекулярна биология, Медицинска техника, Нанотехнологии, Биомедицинско инженерство, Петролно инженерство, Дизайн на компютърни игри и други.

Разпитахме Ели Тончева – управляващ директор на консултантска агенция Едланта за повече подробности и важни съвети към кандидатстващите.

За кого е предназначено изложението?

Изложението се организира от консултантска агенция Едланта за осми пореден път. Чрез богата програма от презентации и семинари, както и в лични срещи с представители на престижни университети от Великобритания, Дания и Холандия, бъдещите кандидат-студенти и техните родители ще могат да се запознаят с предлаганите програми, условията за прием, настаняване, учебни стажове и практики и възможностите за професионална реализация след дипломиране.

Тези, които се интересуват от магистратура в чужбина, ще научат как могат да използват базисните знания, придобити по време на бакалавърската програма, за да получат по-тясна специализация в перспективни професии, предлагащи успешна реализация на пазара на труда.

Какви директни възможности за кандидатстване се предлагат на самото изложение?

По време на изложението желаещите да учат в Дания ще могат да подадат документите си за кандидатстване и така да спазят крайния срок – 15 март.

Много от кандидатите за бакалавърски програми във Великобритания вече са получили оферти. Личната среща с представители на университетите ще им помогне да направят своя информиран избор кое учебно заведение да изберат. Тези, които все още не са подали документите си в британски университети, ще могат да се възползват от възможността за „късно кандидатстване“ чрез регистрация в UCAS  центъра на Едланта.

В кои страни се кандидатства и защо?

Българските кандидат-студенти отдавна вече са убедени, че образованието в чужбина има редица предимства, които далеч не се изчерпват с усъвършенстването на един чужд език. Предлаганите академични програми  са съобразени с изискванията на съвременното общество, а отличната материалната база и модерното оборудване дават възможност не само за академични занимания на високо ниво, но и за спорт и пълноценен социален живот. Освен това, студентът се изгражда като самостоятелна и отговорна личност, създава приятелства и полезни контакти, научава се да бъде по-толерантен и да проявява разбиране към чуждото и различното.

По обясними причини Великобритания продължава да бъде най-желаната учебна дестинация сред българските кандидат-студенти: страната има установени академични традиции, повечето програми включват учебни стажове (все по-често платени), а и дипломата от британски университет създава отлични възможности за професионална реализация навсякъде по света. Холандия привлича с практически ориентирания поход към обучението и сравнително достъпните учебни такси (1984 евро на година).

Дания е популярна заради качественото, при това напълно безплатно, образование за гражданите на ЕС. Германия става все по-атрактивна за българските кандидат-студенти, не само заради безплатното образование, но и заради възможността все повече специалности да се изучават освен на немски и на английски език.

До каква степен българските кандидати имат шанс?

Picture2

Нашата практика показва, че около 95% от кандидат-студентите, потърсили компетентната помощ на консултантите от Едланта, са приети в желания от тях университет. Шанс имат тези, които разумно са разпределили усилията си за академична и езикова подготовка през годините и сега са добре подготвени и добре информирани. Разбира се, има университети и специалности, които изискват от кандидата 6.00 на дипломата. За наша радост всяка година имаме кандидати, които постигат този „нечовешки“ резултат и постъпват в най-престижните световни университети.

Каква специализирана информация от първа ръка могат да получат участниците в изложението?

Освен за конкретните изисквания за прием, които отделните университети имат към българските кандидат-студенти, посетителите на изложението ще могат да се информират за най-перспективните специалности на бъдещото десетилетие, да научат кои са тайните на впечатляващото мотивационно есе, какви са изискванията за успешно портфолио, кои са митовете за образованието в Германия, какви специалности могат да учат на английски език в Холандия и Дания, как да финансират магистърската си програма в Англия. В изложението ще участват и български студенти, които в момента учат или вече са завършили образованието си в чужбина. От тях бъдещите кандидат-студенти или кандидат-магистри ще могат да получат ценна информация „от извора“.

Какъв е достъпът до изложението?

Участието в изложението и програмата от презентации и семинари е безплатно. Изисква се предварителна регистрация онлайн на  www.edlanta.com  или на място. Освен това, всеки посетител на изложението в София или Пловдив този уикенд участва в томбола и има шанс да спечели ваучър за самолетен билет на стойност 200 евро.

Какви възможности предлагате за хората извън София и Пловдив?

Консултантска агенция Едланта разполага с офиси в София, Пловдив и Бургас, а от 15 март отваряме офис и във Варна, за да дадем възможност и на кандидатите от Североизточна България да ползват нашите консултантски услуги. Ние работим с ученици от цялата страна – във века на комуникациите контактите се осъществяват по скайп, фейсбук, имейл и вайбър, и разстоянията не са проблем.

от

публикувано на: 10/03/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: