Борис Виан: Без джаза животът би бил една грешка

08/02/2016

Share

×

В два последователни подкаста ще слушаме записи на човека, отговорен до голяма степен за навлизането на джаза не само в родната му Франция, а и в Европа. Отделни материали за него сме ви представяли тук, когато сме му посвещавали отделни предавания Джаз+. Прекрасният документален филм на Арте за джазовия му живот може да се види на сайта им.

vianbiere

В края на миналата година излезе компилацията „Виан – джаз в избите“ – да напомним, че избите са част от имената на едни от първите джаз-клубове в Париж, от които има дори и оцелели до наши дни – най-вече като туристически капани. Самите парчета – за радост и на нефранкофоните, имат заглавия, достойни за британски пъбове („Веселите касапи“), женски журнали („Жалба от прогреса“, „Преливаща от комплекси“) или просто игрословици с популярни танци („Рок’н’рол мопове“, „Зъболекарски блуз(и)“, „Жава на атомните бомби“)

Със съпругата му Урсула
Със съпругата си Урсула.

Джазът се римува с авторската песен (кабаретна, а преди това – трубадурска/троверска), жестокостта с невинността, младостта – със смъртта. Тук, в Дуенде, оценяваме това и като флирт с вечността. По този повод не е излишно да напомним (подробности в линкнатите материали) за изобретателя Виан, който в средата на 50-те предсказва гугъл, шазам и куп други неща от ежедневието ни. Клипът по една от песните му го доказва:

Темата присъства и в излезлия през 2013-а филм-екранизация на най-знаковия му роман „Пяната на дните“, достатъчно е само да хвърлите едно око на трейлъра му. Версиите по Виан (от Анди Чанго до Карла Бруни) – другата седмица.

от

публикувано на: 08/02/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: