Що е то ендохедрален фулерен?

13/01/2016

expensive-carbonЗлато, платина, диаманти, редки метали – все скъпи материали. Но сравнени с материала, за който ще стане дума по-долу, те струват жълти стотинки.

Запознайте се с т.нар. материали, наречени „ендохедрални фулерени“, чиято цена за грам е спиращите дъха $145 милиона!

Материалът е открит през средата на 80-те на 20-и век и представлява клетка, изградена от въглеродни атоми, която съдържа в себе си отделни атоми от неметали или прости молекули, като азот, фосфор и хелий.

Материалът понастоящем се произвежда от компанията Designer Carbon Materials, която вече продаде първата микроскопична частица от него. С тегло около 1/3 от това на човешки косъм, цената на мострата от материала възлиза на $32 хиляди!

Причината ендохедралните фулерени да са толкова скъпи? Когато съдържат азотни атоми, те могат да променят начина, по който измерваме времето, заради изключително дългия спин, който притежават електроните в тях. Обяснено по друг начин, ако сега един атомен часовник е с големината на средно голяма стая, то с помощта на ендохедралните фулерени, той би могъл да се вмести… в микрочип! GPS устройство, което съдържа такъв умален атомен часовник, ще има точност на позициониране, възлизаща не на метри, а на 1 милиметър.

Приложенията на новия материал тепърва ще нарастват. А ако има материал, който може да го надмине като по-скъп, то това единствено би била антиматерията. Изчислено е, че 1 грам антиматерия би струвал $61 трилиона! Само че никой не предлага антиматерия за комерсиални цели. Все още.

текст: Светослав Стефанов

от

публикувано на: 13/01/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: