Бефана – Добрата старица по Богоявление в Италия

07/01/2016

Befana

Шести януари е специален ден за християнския свят. У нас честваме Йордановден или Богоявление, а една от традициите е мъжете да се хвърлят за кръста в ледените води на някоя река. В същото време в католическа Италия шести януари също е по-специален, като тогава според местния фолклор пристига Бефана, добрата старица, раздаваща подаръци на децата в страната.

Името й произлиза от името на празника – La Festa dell’Epifania, или Празника на Богоявление. Според традицията Бефана обикаля къщите през този ден и пуска бонбони и лакомства в чорапите на послушните деца, а за непослушните – оставя въглен (или черен бонбон) в чорапчетата им.

В очакване на Бефана семейството на съответното дете оставя чаша вино или чиния с храна за добрата старица. Бефана е изобразявана на метла и в сажди, тъй като няма как да не се изцапа, влизайки през толкова много комини.

Шести януари в Италия (винаги почивен ден) обикновено е и ден, в който има много спорт. Първият кръг от футболното първенство през новата година винаги се играе на този ден, състезания има и във всички останали дисциплини (волейбол, баскет и т.н.).

И ако направим един преглед на изминалия кръг от Серия А на шести януари ще видим, че отборите на Милан и Рома не са били особено послушни през последната година, след като Росонерите (както е прякора на Милан) паднаха като домакини от Болоня с 0:1, а Вълците от Рим завършиха 3:3 като гост на Киево във Верона. Сред отличниците са били Ювентус (3:0 срещу Хелас Верона), Интер (1:0 като гост на Емполи), Наполи (2:1 срещу Торино) и Фиорентина (3:1 като гост на Палермо).

Във волейбола заради паузата в международния календар заради олимпийските квалификации Бефана донесе за феновете в Италия специален приятелски мач в Монтикиари. Националният отбор на страната се изправи срещу сборен отбор от звезди в памет на починалия преди няколко години бивш национал Вигор Боволента. Мероприятието е наречено „Бово Дей“ (Денят на Бово, б.р.), а шоуто се превръща в истински празник за волейбола.

Шести януари вече мина, но спортните отбори в Италия да внимават как ще се представят през новата 2016 година, защото Бефана си записва. И набелязва на кого да предложи въглен и на кого сладки изкушения догодина…

от

публикувано на: 07/01/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: