Mr. Smiff създаде музика за NASA

21/12/2015

Ако се кефиш на смели музикални решения, познаваш Mr. Smiff – или Стефан Христов. Поне веднъж ти е отвинтвал главата като тромпетист, композитор, DJ, част от групите Space Dub Jammers , CHEAPTRIX или пък си бил на парти на BIG BANDA. Наясно си, че има артисти като него, които се движат от собственото си усещане за музика и свят. 

Хубаво е, че Mr. Smiff излезе от рамките на земното. Очаквахме го! Този месец беше представено първото от поредица предавания на NASA – UHD (ultra-high definition), а Стефан е композирал музиката към тях. Засега предаванията са 12, а следващото ще е вече направо в Космоса. 

Как НАСА избраха твоята музика за поредицата предавания?

Всъщност не знам. Работата е, че от няколко години работя по доста и разнообразни проекти с една американска телевизия (Harmonic Inc.). В един момент преди няколко месеца същата тази телевизия, която има и собствен канал в Щатите, ми съобщи, че започва съвместен проект с NASА и че от мен се иска да напиша музиката за цяла поредица предавания.

Благодарение на тях човек може да надникне в „кухнята“ на NASA и през илюминатора да хвърли едно око в открития Космос. Фокусът определено пада върху новите технологии и по-точно възможностите за заснемане на видео с хипер-мега-ултра-супер висока резолюция т.е. “ULTRA-HIGH Definition” или 4К.

А с какво се отличават твоите композиции? Чисто космични или пък други?

“Чисто космични“ – звучи добре! Така или иначе, в днешно време сякаш е по-добре да се изказваме абстрактно. Така поне сме почти сигурни, че ако някой нещо не е разбрал, то си е негов проблем.

На какво си заложил като композитор?

На пътешествието като цяло. Интересното е, че тези 6 часа музика написах без да съм видял нито един кадър от филмите и така пътуването се оказа доста субективно – пътуване във вътрешния космос, изследване на личните възприятия за вакуум и безкрайно широко. Естествено стремежът към максимално изчистен и балансиран звук е другата движеща сила. Фантазирах си Космос и го озвучих с музика.

Ако дойде някое извънземно (освен ако вече не е идвало) каква музика ще му пуснеш? Бъди конкретен!

11133771_10205328943236955_7907191420937620474_n

Ха! Ами не знам… Как да съм конкретен, като всичко зависи от това как ще дойде. Ако дойде агресивно – има два варианта: или да го посрещна агресивно или пък да се пробвам да го успокоя. Ако дойде спокойно, със сигурност ще го зарибя на моите хави, а оттам е ясно. Ще си пуснем BOOGIE FMJ + още безброй неща като…. ммм, всъщност няма да споменавам – списъкът е огромен, а не бих искал да изпусна нещо.

Доколко ти е интересна работата в сферата на изследване на космическото пространство?

Безкрайно интересна… Не ми се иска да свършва. Много се надявам да има още много подобни предизвикателства. Определено ми се взаимодейства и колаборира с други твари – човекоподобни или не.

Ти си артист, който сам търси и открива проектите си, защо си заслужава един такъв избор?

Това ми е работата. Заслужава си човек да си нахрани  децата с любов, т.е. да изкара насъщния с нещо, което му доставя удоволствие и обича да прави. Не съм сигурен, че хората напоследък имат особен избор – благодарен съм, че ми се падна този късмет и се надявам да се позадържи!

Каква е твоята публика в България?

Оо, не мисля, че имам. Ако има, то тя е моите приятели. От доста време не си търся публика.

10906264_10152515136981384_5730760121955499100_n

Има ли развита клубна сцена тук?

Още не е съвсем развита, но важното е, че все пак има движение. Има движение и във фестивалната сцена. Не кой знае какво, но има и това за мен е положителен знак. По-важното, на което трябва да наблягаме обаче, е качеството, а не количеството.

Кои са най-интересните ти участия като изпълнител за тази година?

Напоследък намалих „живите“ изпълнения, но определено много се изкефих като свирихме с CHEAPTRIX на “PlanA open-air Fest” и едно спонтанно, но много силно преживяване с The Third Man на “ORIK (OРИК) Festival” – проект на Иван Шопов (COOH, Balkansky), Антон и Иван Литовченко (Mloski & Litheo). Участвал съм (без да съм присъствал) като композитор на музиката към два късометражни филма на фестивала „Златна роза“, но простете ми, ако е било миналата година…

stefanH

Добър концерт направихме и с Mr.Smiff&GENDA на фестивала за независим театър – АСТ, в новото пространство за изкуства – ДНК.

След като се изстреля в космичното, сега какво ново ще те провокира? Ще продължаваш ли да работиш за НАСА?

Искрено се надявам да работя и занапред както с NASA, така и с Harmonic Inc. Музиката за театър ми е едно от любимите предизвикателства! Имах удоволствието да се докосна и до тази магия и да си призная – искам пак!

от

публикувано на: 21/12/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: