Интервю с хакер

30/11/2015

Кой си ти и за какво се бориш?

1. Развивам фирма за уеб разработка и втора за разсмиване на лелките по институциите и в банките.
2. Инит Лаб е първият хакерспейс в България, повлякъл крак за случването на такива физически места в още 4 града в България.
3. Стопанисвам страноприемница в едностайната си квартира на 11-ия етаж, гледащ към Витоша.

Кажи ми сега за хакерството. Не се притеснявай, анонимността ти е гарантирана – ще си нещо като Годар в Холивуд, никой няма да те разбира, но ще ти се възхищават.

Хакерството е толкова разтегливо, че дори ушите ми не могат да се сравняват с него. Имам една теория за разликата между нърд, гийк и хакер, ама това е друга тема.

Нещо като между интелектуалец и умник ли? Сподели, моля те, това ще е интересно.

Нърд е асоциален странен тип, който е супер-хардкор-знаещ-и-можещ в точно определена тема/технология/нещо-си-там.
Гийк – социален любопитковец, който е хакер-wanna-be, знае доста добре някакви неща (дали ще е за програмиране с Питоня или Star Wars – все тая), но понеже е генералист, е доста разхвърлян и повърхностен.
Хакер – хибрид между нърд и гийк на хеморо… на стероиди. Знае много за много неща от привидно несвързани сфери на живота, вселената и всичко останало. Има критичен поглед за всичко, случващо се около него, мисли с главата си, занимава се с изкуство (често това е музика) и е общителен и чистоплътен (което не може да се каже за нърда).

Ти като какъв се самоопределяш и, извинявай за стажантския въпрос, защо? И още нещо – Шопенхауер твърди, че страданието обуславя битието или нещо такова беше, сега ме мързи да търся точния цитат – какво страдание те превърна в това, което си? Не патетизирам излишно, просто мисля, че ще е интересно за четене това.

Аз съм гийк, демек hacker-wanna-be, уви. Твърде разпилян съм, за да съм друго, пък не пропускам да се изкъпя в недея, заради което не ставам за нърд.

Добре, рязък завой правя: искаш ли да си един от Анонимните и какво мислиш за тях? Не забравяй, че никъде няма да ти пиша името и вероятно снимката ще е именно на тяхната маска, т.е. на V от „V for vendetta“. Не, че те ангажирам с това, разбира се.

С Шопенхауер не се познаваме, та не мога да потвърдя тезата му. Ама ако е прав, животът е низ от страдания и борби с жестоката действителност, та всеки става такъв, какъвто го направи животът. Не се ангажирам с тази теза обаче, просто я проверих в гуглето. (смее се)

А Анонимните?

И тях не ги познавам. Това, че всеки може да е от тях, е мега тъпо, защото се правят на „институция“, а отзад може да е просто един script-kiddie, който основно прави доказателствени текстове за това, че Криско е „ильоменат“, а от време на време се „бие с лошите“, заплашвайки че „ние сме легион, не прощаваме, не забравяме, очаквайте ни“.

Ти пробвал ли си и успявал ли си да хакнеш някого или пък някоя институция? Трудно ли е?

Ще се въздържа от отговор … основно за да запазя някаква мистериозност у персоната си. Иначе съм имал интересни срещи с пакистански лошковци на живо, които искаха да ме вербуват за подобни деяния. (смее се)

Съвсем логично тогава: струва ли си да можеш да правиш това, а да не го правиш? И в България изкарват ли се достатъчно пари без непозволени от закона компютърни деяния? Нали не правиш компромис в момента, като живееш и работиш тук? Извинявай, че съм така директен, но се познаваме отдавна.

Не съм казал че го мога или не мога, нито че го правя или не :) В България се изкарват безобразно възмутително много пари от легална работа с компютри – дотолкова, че голяма част от „айтитата“ се самозабравят. Но да не бъдем негативни. За мен би било компромис, ако отида дългосрочно да живея навън заради парите. А професията ми ме привилегирова да работя почти в коя да е бяла държава.

Окей, явно ще говориш с недомлъвки, затова дай да приключваме: кажи ми на финала нещо за Dark web и недей да клинчиш, моля те.

Dark web е свобода на словото gone-wrong. Всичките лошотии, които са забранени, там са основното съдържание. В зависимост от имплементацията можеш да се чувстваш повече или по-малко съучастник в хостването на детска и животинска порнография, пиратско съдържание, зловреден софтуер от всякакъв характер, както и голяма част от знанието на човечеството що се отнася до сготвянето на бомби, отрови и всякакви други партизанщини.

За още по-финален финал: нещо клиширано за всички, които сега са решили да хакерстват, защото са гледали онзи безумен филм с Анджелина Джоли и Джони Лий Милър или пък новия сериал Mr. Robot?

Много филми гледате, ‘баси!

Идеално.

Иначе нека хакерстват. Създават ми работа, за която ми се плаща. Рано или късно ще им дойде акъл в главата и ще открият, че има разлика между хакер, кракер и script-kiddie.

Мислех да напиша нещо оригинално за финал в html код, ама всичко съм забравил.

Недей. По-хакерско от html-а няма. (усмихва се иронично)
Иначе е модерно да се прави ей-тъй: </sarcasm> примерно. Един вид – край на сарказма.

Завеса.

И ръкопляскане.

от

публикувано на: 30/11/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: