Клик-образование за бедните

19/11/2015

One Laptop per Child – образование за бедните деца по света.

Детето, което извървява километри, за да стигне до класната стая; детето, което е принудено да работи, за да помага в издръжката на семейството си; детето, което живее в квартал без питейна вода и книги, е същото онова дете, на което родителите не му се карат, че прекарва часове пред компютъра, просто защото няма такъв.

Мадагаскар
Мадагаскар

XO-лаптопът е предназначен за деца от 3- до 12-годишна възраст. В Мадагаскар учениците от начален клас се учат да пишат и четат благодарение на неговите приложения. Над 2 милиона деца и учители в 42 страни по света използват XO като добра практика.

Афганистан
Афганистан

Афганистанското правителство е дигитализирало част от старите учебни текстове и разработва нови дигитални материали. В някои градски училища учениците имат ограничен достъп до литература. С ХО-лаптопа такава опасност няма, защото учениците получават възможността да се запознаят с мултикултурния облик на света. За нуждите на афганистанските потребители клавиатурата е и на латиница, и на дари.

Индия
Индия

В едно индийско училище децата създават онлайн библиотека, в която добавят информация за местни инструменти и музика, композирана от тях с апликациите на ХО-лаптопа. Популярен сред учениците е езикът за програмиране Etoys , с който те визуализират светоусещането си чрез цветове и форми.

Непал
Непал

Мисията на One Laptop per Child е наистина всяко дете да получи персонален ХО-лаптоп – като ученическата чанта, с която отива в клас и се прибира у дома.

Парагвай
Парагвай

Учителите също са ангажирани с идеи в разработването на специализирани софтуери за нуждата на образователния процес чрез ХО.

Кения
Кения

Лаптопът е евтин, с ниска консумация на енергия и с батерия, която се зарежда от слънчевата светлина. Затова ученици в Такаунгу са застанали на входа на класната стая.

Перу
Перу

В повечето селски райони в Перу децата ходят на училище само няколко дни в седмицата. Процентът на неграмотност е голям и сред родителите.

Уругвай
Уругвай

Всеки ученик в началното училище в Уругвай има XO и 98% от учениците имат достъп до интернет в къщи. Образованието е изконно право на човешкото същество и основен двигател на демократичното развитие на света.

Никарагуа
Никарагуа

През 2012 г. всяко дете на остров Ометепе получава лаптоп. Първото, което привлича децата, е свалянето на снимки и видеа. Те дори могат да видят Никарагуа по време на опустошителния ураган „Феликс“ през 2007 г.

Руанда
Руанда

Лаптопът в свързан в мрежа, така че децата от една държава да могат да комуникират със свои връстници от цял свят и да споделят общи си интереси.  С достъп до този вид инструмент у децата се създава чувство на ангажираност в собственото им образование, желание да се учат, да споделят и да създават заедно.

gaza and ramallah

В бежанския лагер в град Рафа на ивицата Газа доставянето на ХО отнема 10 месеца и само 12 седмици, за да се научат ученици и учители как да го използват.

One Laptop per Bulgarian Child?

от

публикувано на: 19/11/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: