Свободна ли е Великобритания в интернет

11/11/2015

Докладът „Свободата в интернет“ за 2015 г. класира 88 държави спрямо свободата на техните граждани в нета.

В доклада се констатира, че свободата на интернет в световен мащаб за пета поредна година е „намаляла“, тъй като все повече правителства цензурират информация от обществен интерес в националните си медии.

От 65-те оценени държави 32 се развиват негативно в този аспект от юни 2014 година до момента.

Великобритания например е преценена като държава без никакво развитие в тази посока спрямо предходната година – държавата е отново на 12-о място в индекса за 2015 г.

Великобритания се присъедини към 13 други страни, които са приели нови закони за увеличаване на наблюдението и са критикувани от доклада за начина, по който „заклеймяват криптирането като инструмент на тероризма“.

„Правата на online потребителите изглежда все още са в сянката на сериозно наблюдение и контрол от страна на правителството и старанието му за контрол на потока на информация за целите на правоприлагането и националното разузнаване“, се казва в доклада за позицията на Великобритания.

„Конкретно в наши дни има много провинциални градове във Великобритания, където има повече камери отколкото Джордж Оруел някога би могъл да си представи. Така че положението в някои случаи е значително по-зле от обобщените резултати. Начинът, по който се отнасяме към проблема, може да промени ситуацията. Интересното е, че Оруел е предвидил как чрез технологични средства правителството или някой друг ще може да контролира обикновените граждани. В конкретния случай ние се сблъскваме с технология от ново поколение, която дава наистина плашещи възможности на тези, които я използват“, категоричен е пред Guardian проф. Джоузеф Канатачи, ръководител на отдел „Сигурност“ към ОOН.

Тук можем да видим реално как са подредени държавите по своята свобода в online пространството.

по http://i100.independent.co.uk/

от

публикувано на: 11/11/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: