За уговорките в спорта и моралните победители

09/11/2015

?????????????????????????????

Хорхе Лоренсо стана световен шампион по мотоциклетизъм в сериите Мото GP за пети път в своята кариера. Това стана след последното състезание за сезона на пистата край Валенсия. Основният му опонент – 36-годишният Валентино Роси (на снимката), стартира от последната позиция, тъй като бе наказан заради спречкването си с Марк Маркес по време на Гран При в Малайзия (тогава при опит за изпреварване Валентино тактично подритна Маркес).

Въпреки че Валентино стартира последен във Валенсия, завърши на четвърто място, но победата на Лоренсо му позволи да задмине италианския си съперник в крайното класиране. По-голямата искра пламна в медиите на Апенините, след като сънародникът на Хорхе Лоренсо – Марк Маркес, завършил на второ място, умело предпазваше лидера  от останалите на пистата по време на последното състезание, без да иска да го изпреварва. Дали пък това не бе сладкото отмъщение на Маркес за инцидента в Малайзия, за който беше виновен именно Валентино?

Едно е ясно, световната титла през този сезон беше решена по изключително драматичен начин. Между Испания и Италия настъпи истинска медийна война, а случаят ще бъде запомнен с напрежението между двата лагера. Трудно може да се докаже дали Маркес наистина е помогнал на сънародника си за първото място във Валенсия, но е лесно да се предположи. Най-малкото от една държава са!

Сенките на съмнението ще останат и всичко това е далеч от кубертеновите принципи. Дори мотоциклетизмът да не е част от олимпийската програма.

Подобни фарсове, в които спортният дух за феърплей е бил погазван, е имало и преди в други дисциплини.

Младият през 2010-та Ники Пенчев бе титуляр, но просто Бразилия не искаше да спечели този мач!
Младият през 2010-та Ники Пенчев бе титуляр, но просто Бразилия не искаше да спечели този мач!

Пример е мачът между мъжките национални отбори на България и Бразилия от Световното първенство по волейбол в Италия през 2010-та година. Мач, който нито един от двата тима не иска да спечели, защото при загуба ще има по-лесни съперници до финала. „Циркът от Анкона“, така ще бъде запомнен този двубой. Тогавашният селекционер на България Силвано Пранди пусна алтернативен състав, но по нищо не можеше да се сравнява с това, което направи колегата му Бернардо Резенде. Тогава в тима на Бразилия играчите бяха поставени на коренно противоположни постове и хаосът беше пълен. Просто защото Бразилия не искаше да спечели този мач. Впоследствие бразилците печелят световната титла, докато България остава на седмо място в крайното класиране.

Euro 2004: Denmark v Sweden

Още един пример за уговорки и неспортменско поведение беше футболната среща от Европейското първенство в Португалия между „скандинавските“ братя Швеция и Дания. По същото време се играе и срещата между България и Италия. И ако за българските момчета тогава всички шансове бяха безнадеждно изгубени след две тежки загуби с 0:5 и с 0:2, то италианците ги имаха. На Адзурите им трябваше да спечелят срещу България (както и стана – 2:1) и различен резултат от равенството в другата среща,… но както може да се досетите, Швеция и Дания завършиха 2:2 и дружно продължиха напред!

Примери за уговорки, неспортменско поведение и липса на колегиалност и равнопоставеност може да се намерят много. Когато залогът е много висок, всеки отбор или състезател така си прави сметките, че да постигне максимума. И когато регламентът на турнирите позволява и сметки, се случват и такива неща. Те не могат да се докажат като „престъпление“ или нещо подобно. Напротив, част от играта са. Но остава горчилка в неутралните зрители, че има нещо нередно и дори грозно.

И за да се върнем на най-пресния пример, да, Хорхе Лоренсо си спечели по категоричен начин световната титла, но остават въпросите, ако зад него не беше Маркес, а някой италианец например, дали нямаше да има различен развой  на състезанието? Въпроси, които няма как да намерят отговори, но за много хора Валентино Роси е моралният победител. Понесе си наказанието за глупавата постъпка в Малайзия, стартира последен и … достигна до четвъртото място! Това заслужава аплодисменти, така както и световната титла на Лоренсо!

от

публикувано на: 09/11/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: