Народната музика е животът ми

05/10/2015

Маестро Димитър Христов, диригент на ОНМ и музикалният продуцент Ваня Монева ни правят съпричастни с подготовката на два концерта – на песенния конкурс Let the Peoples Sing и „Народната музика е животът ми“, посветен на Цвятко Благоев.

Ваня Монева – основател и диригент на народния хор „Космически гласове“, разказва и за предстоящото 52-ро издание на Международния хоров конкурс „Нека пеят народите“ (Let the Peoples Sing). Финалът на 11 октомври в Мюнхен, Германия ще бъде предаван на живо от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и за зрителите на Бинар.

Let the Peoples Sing се организира на всеки две години от EBU. Състоял се е за първи път в Лондон през 1961 г. С времето конкурсът се утвърждава като един от най-престижните форуми на съвременната хорова музика. Сред носителите на награди в предишни негови издания са известните български хорове „Родна песен“, „Бодра смяна“, Детски хор на град Добрич, Камерна капела „Полифония“, Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“.

Цвятко Благоев e роден в град Угърчин, Северна България. Първите му учители по кавал са Георги Кехайов и Станил Паяков, от които наследява тънкостите в богатата музикална традиция на Северняшката фолклорна област. За първи път свири „на живо“ в Радио София през 1935 г. Веднага е забелязан от Йордан Стубел и по негово настояване е включен през 1936 г. в „Бистришка четворка“, която е първата битова група свирила по Радио София. В следващите две години има радиоизяви и с „Кореняшката група“. От 1938 г. основава собствена битова група – „Угърчинската народна група“, която през 1948 г. става първия щатен музикален състав към Българското радио. Тя е и основа за създадения през 1952 г. Ансамбъл за народни песни при Българското радио с диригент Борис Петров и концертмайстор Цвятко Благоев.

от

публикувано на: 05/10/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: