Владимир Путин vs Ислямска държава

01/10/2015

Много жители на Москва и Санкт Петербург са крайни путинисти – защитават своя нов „вожд“, защото политиката му наистина подкрепя развитието на икономиката и културата в големите градове. „Слава Богу, че Владимир Путин съществува!“ – това е позиция, която и по нашите географски ширини съвсем не е рядко срещана. И по време, когато ограниченията на безплодните опити на Запада да победи терористичната групировка „Ислямска държава“ стават все по-очевидни, по-енергичният и дори агресивен подход на Путин може да се окаже ключов в опитите за разрешаване на конфликта в Сирия.

Преди година самолети на САЩ и техните партньори поставиха началото на военната кампания срещу „Ислямска държава“ след присъединяването на големи части от територията в Северен Ирак към феодално владение, която ислямистите създадоха за себе си в Сирия.

Въпреки хилядите бойни полети през последните 12 месеца, „Ислямска държава“ е в по-силна позиция днес, убедени са политолози. Тя притежава по-обширни територии в Сирия и Ирак, има много повече войници и дори е успяла да наложи своето влияние чак в Афганистан и Либия.

„Трябва да се обединят усилията на сирийското правителство, кюрдите и другите сили от региона в борбата срещу тероризма“, категоричен е Путин. А според официална информация президентът на Сирия Башар Асад сам е отправил към него молба за оказване на военна помощ срещу „Ислямска държава“.

Има ли обаче някаква вероятност действията на Путин да са поне частично с  користни цели?

„Не става дума да се постигнат външнополитически цели и да бъдат задоволени някакви амбиции, в което редовно ни обвиняват. Става дума единствено за националните интереси на Руската федерация“, подчертават от администрацията на Путин.

Възможно ли е обаче това да е реалното начало на Трета Световна война? През последните месеци Русия предостави на сирийското правителство модерни оръжия и военни инструктори. Преди броени часове Съветът на федерацията одобри използването на руски въоръжени сили в Сирия – и веднага последваха руски въздушни удари. В свое официално изказване по темата самият Путин заявява, че силите на Башар Асад са единствената законна армия в Сирия, а всички останали военни групировки могат да бъдат определени като терористи.

от

публикувано на: 01/10/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: