Папа Франциск: Да спрем търговията с оръжие

26/09/2015

Тук ние трябва да се запитаме: Защо смъртоносни оръжия се продават на тези, които планират да причинят немислими страдания на хората и на обществото? За жалост отговорът, който всички знаем е за пари: пари, които са пропити с кръв, и често невинна кръв. Пред лицето на това срамно и греховно мълчание, наш дълг е да се противопоставим и да спрем търговията с оръжие.

За първи път в историята глава на Римокатолическата църква държи реч от трибуната на американския Конгрес.

Добрият политически лидер е този, който осъзнава ролята си в подходящия момент и инициира процеси в интерес на всички, а не завладява пространства; за постигането на диалог и мир са необходими смелост и решимост, така че въоръжените конфликти да бъдат сведени до минимум, а в дългосрочен план да бъдат прекратени напълно, призова папа Франциск.

От 45-та година насам светът е свидетел и на най-масовата миграционна вълна. Папа Франциск поиска по-хуманно отношение и припомни, че и ние сме пришълци на този континент.

През последните векове милиони хора дойдоха по тези земи в преследване на мечтата си да имат свободно бъдеще. Ние, хората на този континент, не се страхуваме от чужденци, защото повечето от нас някога са били такива. Казвам ви това като син на имигранти и знаейки, че мнозина от вас също произхождат от имигранти. Трагично е, че правата на тези, които са били тук много преди нас, невинаги са спазвани. Към тези хора и техните народи, от сърцето на американската демокрация, бих искал да изразя своето уважение висока и признателност. Първите контакти често са бурни и размирни, но е трудно да се съди за миналото по критериите на настоящето. Въпреки това, когато непознатият сред нас ни погледне с призив за помощ, не трябва да повтаряме греховете и грешките от  миналото. Сега трябва да решим да живеем благородно и справедливо, колкото е възможно повече, за да възпитаме новите поколения да не обръщат гръб на нашите съседи и всичко около нас. Изграждането на нация изисква да признаем, че сме в постоянна връзка с околните, да отхвърлим враждебното мислене, за да се възползваме от взаимна помощ, да се опитаме да дадем най-доброто от себе си. Вярвам, че ще успеем да се справим.

Статистическите данни за глобалния износ на оръжие сочат, че основните износители са САЩ (31%) и Русия (27%), следвани от Германия, Франция и Китай едва с 5% и съответно Обединеното кралство (4%), Испания, Украйна и Италия с по 3%, а Израел – 2%.

60% от продажбите на оръжие САЩ реализира за Близкия изток. Според експерта Уилям Хартунг /William Hartung/ Барак Обама е президентът с най-висока продажба на оръжие след Втората световна война.

Цялото обръщение на папа Франциск. 

от

публикувано на: 26/09/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: