Какво лекува драстично поскъпналото лекарство Daraprim?

28/09/2015

daraprim_lekarstvo

Daraprim основно се използва при лечение на токсоплазмоза.

Американската Turing Pharmaceuticals обяви на официалната си страница, че при договаряне е готова да редуцира цената на медикамента.

Токсоплазмозата е паразитна инфекция, която се среща както при хората, така и при животните. Най-често заразяването е следствие от консумация на полусурово инфектирано месо, неизмити зеленчуци и плодове, и сурово мляко. При бременност инфекцията може да се предаде и на плода. Друга рискова група са пациенти с ниска имунна система. Затова заболяването се наблюдава и при болни от СПИН.

Скандалът с драстичното увеличение на цената на Daraprim предизвика негативи сред пациенти и лекарски организации в Америка. Според New York Times лекарството е поскъпнало от 13.50 долара за хапче до 750 долара.

Daraprim в България

Бинар потърси експертното мнение на Българския фармацевтичен съюз. Ето какъв отговор получихме:

„Лекарственият продукт Daraprim в настоящия момент няма регистрация на територията на РБългария, т.е. няма разрешително за употреба на територията на страната и по тази причина няма и регистрирана цена за търговия на дребно. Притежателят на разрешението за употреба взема решение на територията на коя страна да бъде регистриран лекарствения продукт. Явно в случая фирмата-притежател на разрешение за употреба на лекарствения продукт Daraprim – „Тюринг Фармасютикълс“ няма желание медикаментът да бъде регистриран на българския пазар.

В настоящия момент по причина, че няма регистрация на българския пазар, Daraprim няма внос на територията на РБългария и не е наличен на българския пазар.

Няма правно основание след като не е регистриран на територията на страната, същият  да се реимбурсира от НЗОК и да участва в търга по ЗОП на Министерство на здравеопазването.

Що се касае до това колко българи се нуждаят от този медикамент, коментар могат да направят лекарите паразитолози, тъй като основното показание на Daraprim е заболяването токсоплазмоза“, коментира магистър-фармацевт Маргарита Грозданова – експерт на БФС.

от

публикувано на: 28/09/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: