Бай ти Ганьо на Балканите

28/08/2015

dinosaur

Гледали ли сте филма „Усещане за кола“ с албанския Ал Пачино?

Движението по пътищата в Албания е като влакче на ужасите. Язък за асфалтираните им улици! Албанските шофьори или са безсмъртни, или карат като за последно. Мигач не се подава. Намерение за изпреварване или включване в пътното платно се сигнализира с клаксона. Такъв не се използва при отбиване. Правилото на дясностоящия в албански вариант е: „С предимство е този водач на превозното средство, който пръв бибипне“.

И накрая, за да ти олекне на душата, поръчай си едно шише вода, което на албански звучи така: „нь шише уй“.

За фонетичните асоциации в опита да разбереш другия.

По маршрута София-Скопие. Първа почивка за пиш-пуш пауза.
– It’s closed!– възмутено възкликва италианката пред женската тоалетна.
– Да, това е клозетът! – отговаря шофьорът на буса, бутайки съседната врата на мъжкото веце.

Кога гръкът те псува, а ти си мислиш, че те поздравява?

Южните ни съседи не се славят като добри шофьори. Но ако все пак решат да ви спрат на пешеходна пътека, не е препоръчително да благодарите с ръка. При гърците този жест е т.нар. „орден на отворената длан“ или муджа и представлява невербална псувня по всякакъв адрес. Често срещана жестикулация по време на гръцки протест. Съществува и двойна муджа, която засилва негативната конотация на жеста. Две отворени длани една върху друга.

mountza_greek bw r

Ние се браним от дъжда, а сърбите…

Освен заемката кондом, сърбите имат свой еквивалент за мъжка контрацепция. Презервативът там се нарича „куробран“. Ако следваме логиката на сръбското словообразуване, как ли ще се замести думата фемидом?

Още по-любопитно е семантичното разминаване в двата южнославянски езика. Докато българите си карат колата, сърбите си „карат“ жената.

По какво си приличаме и по какво се различаваме от черногорците?

Още от времето на бивша Югославия най-разпространените вицове за черногорци се свързват с мързела. Днес може да спечелиш 300 евро, ако участваш в традиционното състезание „Лежане под сянка“. Единственото условие е да не ставаш – дори до тоалетна не трябва да се ходи. Разрешено е четенето на книги и използването на телефон. Не е учудващо, че черногорците не се сърдят, когато жените им изневеряват, защото има кой да им свърши работата.

Монтенегровците са известни и с височината си. Едрички са на бой. Поне за тях е по-безопасно да се разхождат в България, като се има предвид как пестим от дължината на стълбовете за информационните табла на градския транспорт и пътните знаци. При тях ударът ще е директно в гърдите.

turkey

За македонската гордост в България.

Доаѓам во Бугарија. Седам во локал во Софија. Ама гладен сум, многу сум гладен. Сакам 20 ќебапи и онаа ме гледа со неразбирање. Ќебапи, ма, ќебапи. Немате ли ќебапи во Бугарија? Чекам, чекам и онаа дојде со една голема чинија. Кога ја стави на маса еј такви големи ќебапи, секое по 10 сантиметри. Нашите ќебапи во Македонија се по 5 сантиметри. Реков, јас сум Македонец и ги мушнах сите во устата.

от

публикувано на: 28/08/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: