„Ние сме промяната“ – Кристиане Карам, цветето на Леванта

27/08/2015
Кристиане Карам по време на семинара в София, 11-12 юли 2015
Кристиане Карам по време на семинара в София, 11-12 юли 2015, снимка: Калина Чупетловска

„Всеки един преживян красив миг обединява хората.“ Тези думи на Криситане Карам (Бостън, САЩ) останаха в съзнанието ми в първите часове след срещата с нея. В интервюто по-долу етноджаз певицата разкрива музикално и словесно възгледите си за ролята на изкуството. Преживяла и научила много, Кристиане е един истински визионер. Отраснала в Ливан под падащите бомби, с майка арменка и баща ливанец, живееща днес главно в САЩ, пътуваща всяка седмица в различен град по света, тя усеща красотата във всяка култура с една дълбока сензитивност, която ни докосва до бъдещето.

„Уахда“ („Едно“) – песен в изпълнение на Кристиане Карам и нейната американска група „Зилза“ (в превод от арабски език „земетресение“)

Ето какво сподели за Радио Бинар в една от паузите на втория неин семинар в България по метода съркълсонг, проведен на 11-12 юли 2015 година в академия Muzarto.

Методът circle song (вокална импровизация в кръг), който Кристиане използва, е преоткрит от нейния ментор и колега Боби Макферин, с когото в момента водят съвместен семинар в северната част на щата Ню Йорк, САЩ.

Кристиане Карам с участници от семинара, 11-12 юли 2015, София
Кристиане Карам с участници от семинара, 11-12 юли 2015, София, снимка: Калина Чупетловска

Ян Лесневски е за втори път на семинар на Кристиане Карам, ето неговата мотивация:

Съорганизатор от българска страна на майсторския клас бе вокалната педагожка и народна певица Мария Тодорова от академия „Музарто“:

Тук можете да се докоснете до атмосферата на майсторските класове на Кристиане Карам. Видеозаписът е от проведения такъв в София на 10 и 11 януари 2015 година с участието на народната певица Бинка Добрева, учителка по български фолклор на Кристиане.

от

публикувано на: 27/08/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: