Стъпка встрани с dВЕРСИЯ

24/08/2015

dВЕРСИЯ

Целят да ни „отклонят“ от обичайните медийни гледни точки, но не мисля. Авторите на dВЕРСИЯ направо ни вкарват в правия път.

Това е безплатно тримесечното електронно списание. Нещо като e-Learning без изпити. Темите са оформени като абстракт за дипломна работа на отлични студенти по журналистика, история, политология, антропология, културология, социология, фотография. Цял Философски факултет.

80-100 страници бързо се четат. Като гимнастика за мозъка. Лични преживявания, вплетени в познати и непознати от учебниците истории. Анализи на близки и далечни събития, които бегло познаваме, но иначе разпалено коментираме на маса. И още, и още суперлативи. Браво!

Първият брой на dВЕРСИЯ е революционен. Излиза на 9 май. В него може да прочетете за „Революцията на пингвините“ в Чили, за символиката на червения квадрат и за студентите, които стават рано. Изобщо за глобалните протести от последните години. За духа на революцията, но без революция. За окупацията на Маахденхаус, за „мъртвородените“ институции, розовите бунтарки и за живота без държава.

Във втори брой най-накрая четем един задълбочен анализ на македонската драма и ни се изяснява уравнението mk=bg-eu. Коментирано е и новото изкуство „съвременна реставрация“. Чували ли сте за Самоковската комуна, била първата на Балканите? Августовското издание направо си е школа за 200-те бона на Ники Кънчев. Знаете ли за десетгодишния Барни от Ирландия, първият разносвач на вестници? Научаваме за новата „критическа“ възраст и за животното „перспектива“. И накрая на ринга излиза двойката Сандърс-Хилари.

Готиното е, че са посочени използваните източници. Снимките също хващат окото. Авторите на dВЕРСИЯ правят сериозни отклонения по софийските улици.

от

публикувано на: 24/08/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: