Стани и ти фотограф в 5 лесни стъпки!

17/08/2015

narcisismo-1439655

В днешно време да си купиш много хубаво, направо професионално фотографско оборудване, далеч не е лукс, особено ако междувременно работиш нещо тъпо, но за кинти.

Светът е пълен с артисти, принудени да оцеляват в суровата корпоративна действителност и досегът до изкуството на фотографията през уикенда е разтуха за потисната творческа душевност.

Почти е невъзможно човек да се разходи в парка в днешни дни, без да попадне на младежи, екзалтирано дискутиращи изучаването на златното сечение по отношение на перфектното композиране на един фотографски кадър, да размятат техники, да обсъждат светлината и ракурса…

Не е трудно и ти да станеш човек на фотографското изкуство само в пет прости стъпки.

Ето ги и тях:

Имай видимо голям обектив

Няма значение какво искаш да снимаш – портрети, пейзажи, съешаващи се калинки на лист босилек или конни надбягвания. Въпросът е обективът да ти е дълъг и голям. Бъди убеден, че колкото по-голям е един обектив, толкова е по-хубав. Пък после ще се нагласяш по него какво точно да снимаш. Неслучайно във всеки роден фото форум виждаме множество чайки в полет, папарашки заснети дядовци-просяци и други уникални шедьоври, родени от неподправен артистичен дух. Нека стърчи. Нека е ясно отдалеч, че това ти е призванието.

Използвай впечатляващи фотографски термини

Ако видиш, че някой снима приятелката си как скача сред хвърчащи листа есенна шума в горичката (класически кадър, между другото) със стандартен китов обектив (ето, термин), отиди до него и почни да му даваш съвети за ISO-то, скоростта на затвора, белия баланс…  Позволи си дори леки забележки като това, че е е абсолютно недопустимо да се снима на автоматичен режим, братле.

„Не те ли дразни така да ти вади светкавицата непрекъснато. Чакай да ти покажа…“ Едновременно с това внимавай пред кого демонстрираш компетентност, все пак е важно човекът да е по-зле и от теб самия, нали…

Коментирай модели, цени и марки цифрова техника и оптика

Бъди убеден, че естетическата и/или художествена стойност, смисълът, въздействието и посланието на един фотографски кадър се определят основно от модела, марката и цената на оборудването, благодарение на което е заснет. Имай мнение кой модел от кой е по-добър. Говори за различните преимущества на различните видове професионални  фотоапарати, така че човек да остане с усещането, че утре отиваш на другия край на света да снимаш акули, които се бият с извънземни и всичко това в студио, ето защо си супер подготвен и наясно с всеки един малък детайл от възможностите, които предлага твоята техника. Не забравяй да споменеш модела, който е от поне две букви и 5 цифри. Нещо от рода на SX3491z.

Снимай баба си в черно-бяло и секс между калинки

Снимай също така: снасящи щъркели на съседен трафопост; дядо, баба, внуче; усмихнато момиче без нито една гънка, бръчка, мимика, пъпка или чертица на лицето; фокусирана човешка фигура, която се движи на размазан фон; чайки; всичко, което значи „да се улови мига“. Каквото и да значи това…

Качвай тези шедьоври в мрежата, оставяй на други фотографи като теб да ти коментират композицията и фокуса. Разстройвай се, когато видиш снимка не на фокус, нищо че може да документира тайна среща между Кенеди и Мерилин Монро. Имай си критерии.

Сложи си за профилна как гледаш през визьора

Това е ултимативното доказателство, че се занимаваш с фотография. Снимай се сам в огледалото. Снимай се как се снимаш. Да де, нещо такова… Просто трябва да е ясно. Нека пръстите ти бъдат отпред на обектива, за да се види, че фокусираш ръчно, тъй като си про. Постарай се профилната ти да бъде видяна от хора, които ще разпознаят модела на фотоапарата ти и писмено ще го посочат и обсъдят в коментари. За да не се налага да се хвалиш сам. Не задължително да се снимаш ти, въпреки че това си е класическата версия. Може някой друг СЛУЧАЙНО да те снима как фотографираш нещо, докато си в профил. Така по-хубаво ще се види дължината на инструмента ти.

Ами, това е. Във всички случаи не забравяй да посочваш гласно идеята на това, което снимаш. Дори да става дума за пчела, опрашваща гербер. Няма значение, винаги важна е концепцията. Успех!

от

публикувано на: 17/08/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: