Край с ловните сезони в Коста Рика

05/08/2015

lovuvaneЧетири месеца затвор и глоби до $3000 чакат нарушителите на забраната за ловуване в Коста Рика. Това е първата латиноамериканска страна, която взима крайни мерки за опазване на дивеча, като анулира изцяло ловните билети.

Гражданска кампания събра 177 000 подписа и в началото на миналата седмица Конгресът в Сан Хосе излезе с предложение за забрана на ловния туризъм. Реформата е предхождана от други промени в Закона за опазване на дивата природа.

Ловци от цял свят се стичат към Коста Рика, за да преследват ягуари. Козината на тези животни е на висока пазарна цена. Пумите, които средно живеят до 9 години в дивата природа, но в плен могат да оцелеят и до 20-годишна възраст, също попадат в полезрението на ловците. Те се продават на черния пазар и като домашни любимци. Контрабандата с папагали също е разпространена по цял свят.

Незаконните ловни екскурзии, които пълнеха джобовете на определени групи търговци, или по-скоро тяхната популярност, стана причина за тези крайни мерки.

В България през април ловци наддадоха вик именно заради частните ловни стопанства, за които се твърди, че без значение какво и кога мръдне, всичко „минава под ножа“. Разнообразяваме си се като цяло, само че не био. Освен това на територията на България може да ловува всеки временно пребиваващ чужденец, чийто ловен билет е валиден в страната, от която идва. А ако е представител на някои дипломатическа мисия – при условията по взаимност. Е, вече няма какво да договаряме с тази екологично мислеща държава.

Сега Коста Рика ще е известна и като първата страна в Латинска Америка, която забрани лова, след като в края на 50-те на XX в. се прославя като първата, която се отказва от въоръжените си сили.

от

публикувано на: 05/08/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: