Ретро: Digital BNR World Radio Day 2014

14/02/2014

И тази година, за втори път, отбелязваме Световния ден на радиото – 13-и февруари, по предложение на ЮНЕСКО и с одобрението на Генералната асамблея на ООН.

Българското национално радио отбеляза Световния ден на радиото с арт инсталация, разположена пред НДК. Композицията стилистично обединява ретро радиоапарат и съвременен цифров приемник, като олицетворява идеята за непреходността на най-старата медия.

От радиокутията пред НДК звучаха на живо програмите на БНР с преки включвания на репортери от мястото на събитието:

11:30 – 13:00 ч. – програма “Хоризонт“ с “Хоризонт до обед“, бюлетина на БНР в 12:00 ч. и „12+3“,

13:00 – 14:00 ч. – програма “Христо Ботев“ с предаването “Артефир“,

14:00 – 15:00 ч. – Радио София с новия следобеден блок на Радио София – „2/4“.

От 15:00 ч. звучаха регионалните програми на БНР в Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Шумен, Благоевград и Видин с 30-минутни представяния на всяка една то тях.

Първоначалната идея за учредяването на Световен ден на радиото е на Испанската радиоакадемия, като тя е предложена на вниманието на ЮНЕСКО. Датата е определена, защото на 13-и февруари е рожденият ден на радиото на Организацията на обединените нации, което е стартирало през 1946-а година.

Независимо кога, как и къде слушаме радио – сутрин преди работа, докато пътуваме, или вечер, преди да си легнем, на традиционните аналогови честоти, на стария транзистор или на радиоточката, през най-новите цифрови платформи, на компютъра или телефона си, в къщи или в колата си – радиото неизменно е част от нашето ежедневие и винаги ще е около нас и в нас.

от

публикувано на: 14/02/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: