Джунгла в центъра на София

07/08/2015

През последните години в София и в България се строи усилено, изгражда се инфраструктура и кипи сериозен труд. Само че се прави това, което се вижда, а всичко онова, оставащо скрито, отива на произвола на съдбата. Така например се ремонтират основно или се изграждат нови съоръжения по главните булеварди и улици, но нищо не се пипа по малките улички и пространства. Нищо, че и те се водят част от градовете.

Примерите са много, но от Бинар избрахме да ви покажем, че в един от най-старите и хубави квартали на столицата – „Лозенец“, хората си имат джунгла. Да, джунгла в центъра на София! Жилищата в района вървят по 876 евро на кв.м., покрай изграждането на метрото основните пътни артерии бяха основно реновирани, покрай тях бяха направени и хубави тротоари… и дотам.

Ако сте любители на екстремните преживявания, най-спокойно можете да минете по пътеката със стъпала, която съкращава пътя на пешеходците от бул. „Черни връх“ до бул. „Джеймс Баучер“. „Прекият път“ е изграден преди години (явно са доста, съдейки по сегашното му състояние) за улеснение на местните жители, като е имало възможност за движение в двете посоки с парапет по средата.

Имало, защото днес едната лента е обрасла в храсталаци, дървета и клони, и е затънала във всевъзможни боклуци. В другата лента положението не е по-добро – ако намерите два реда здрави стъпала, ще сте истински щастливец. Стъпалата минават през истинска гора, в центъра на която има и импровизирана тоалетна. След като преминете през тези препятствия, излизате на детска площадка, на която обаче е рисковано да пуснете децата си да лудуват, тъй като е обрасла в треволяци, а катерушките и пейките са в захабено състояние. Боклуци и фасове също не липсват.

Преминаването през тази зона вечер става още по-интересно, тъй като ще трябва да се оправяте в пълна тъмнина и да се надявате да не ви изскочи някой или нещо от храстите.

Благодарение на сегашното му състояние, по този пряк път минават малко смелчаци. Въпросът е има ли някаква надежда тази джунгла да бъде приведена в място, достойно за хубав квартал в София, столица на България, на спорта и на не знам какво още.

от

публикувано на: 07/08/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: