PlasticRoad

28/07/2015

plastic_road

Подменяш асфалта и ако искаш, изцяло се обвий в полиетилен.

PlasticRoad е идея на холандската „Фолкер Весес“ (VolkerWessels). Това е пътна настилка от изцяло рециклирана пластмаса, която да замени асфалта. Така ще бъде намалена работната ръка в инсталациите за изгаряне на отпадъци. Ще се чувстваме ли по-малко виновни в процеса на глобалното замърсяване? Въпреки че доста „вина“ сме натрупали в „Голямото тихоокеанско сметище“ (Great Placific Garbage Patch).

Представете си количеството пластмасови торбички, пликчета, кутии, фолио, бутилки и прочие, което трупаме ежедневно на Земята. И колко скъпо ни излиза поставянето на асфалт. За направата на пластмаса се използва около 4% от световно производство на нефт, пише Worldwatch Institute. И тук не става въпрос за стряскащи статистики, които така или иначе не ни плашат, защото сме на принципа живей за мига, а за рационално преразпределяне на ресурсите.

Изграждането на пътните участъци ще става на принципа на LEGO конструкторите. Каналите за трафик сензори и осветителните тела може да се пуснат в употреба преди панелите да излязат от завода. Дизайнът на пластмасовата пътна настилка дава възможност за оставяне на празно пространство, в което впоследствие могат да се поставят кабели и тръбопроводи. След като се износи пластмасата на пътя, създателите й се надяват, че ще могат да я рециклира отново и да изградят нов PlasticRoad.

Същата идея е приложена и при строежа на EcoARK Pavilion през 2010 – масивна изложбена зала, построена от 1.5 млн. рециклирани пластмасови бутилки.

Скоро след представянето си през юли идеята привлече вниманието на градския съвет на Ротердам. Холандският град вече е предоставил на фирмата пилотна площадка за тестване на пластмасови пътища. Първата такава пътна настилка ще покрие велоалея, изграждането на която ще отнеме три години, съобщава „Гардиан“ (The Guardian).

Защо пластмаса, а не асфалт?

Настилката, изработена от пластмаса, ще може да издържа на ниски температури до – 40°C и до + 80°C. В действителност пластмасовият път ще издържа до три пъти повече от асфалтовия, няма да бъде засегнат от корозия и ще изисква по-малко поддръжка, което теоретично означава и по-малко задръствания.

Освен това традиционният строителен материал е по-вреден за околната среда отколкото новата алтернатива. Асфалтът е причината за 1.6 млн. тона въглероден диоксид всяка година в атмосферата. Това е около 2% от всички емисии на пътния транспорт.

Засега тази идея съществува само на хартия. Но в индийския град Джамшедпур вече е изграден около 50-километров път от рециклирана пластмаса, нарязана като с шредер и смесена с асфалт.

Да консумираме иновативно!

от

публикувано на: 28/07/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: