Плъхове бомботърсачи

20/07/2015

Дъглас Адамс може и на шега да е поставил плъховете като истинските разумни същества на Земята, но може да се окаже, че това не е толкова далече от истината. Американските въоръжени сили всяка година харчат милиарди за създаването на все по-добри и по-добри роботи-сапьори, които да обезвреждат бомби. Е, сега вече има съвсем нов алтернативен и значително по-евтин метод – плъховете. Разбира се, не става дума за обикновени плъхове, а за такива, които са преминали през специално обучение.

Над 100 плъха вече са били обучени и изпробвани полево в Африка. Оказва се, че на гризачите са необходими около 20 минути, за да обходят 200 квадратни метра площ и да открият бомбата. За сравнение, на човек за същата операция трябва малко повече от денонощие.

Плъховете са тренирани от специалисти от организацията с нестопанска цел APOPO и вече притежават уменията да спасяват хиляди на територията на целия континент.

Към момента обучените в изследователски център в Танзания гризачи са 140, като успехът им е впечатляващ – вече са успели да деактивират 17 500 противопехотни мини в Африка, Ангола и Мозамбик.

Обучението на плъховете отнема 9 месеца и струва по 4200 лири за всеки „ученик“. В процеса са включени звукови симулации и награди за успешни мисии под формата на храна (предимно от фъстъци и банани).

Най-сериозният „инструмент“ на гризачите се оказва тяхното обоняние – те усещат идеално аромата на динамита, който е най-често използваното вещество в изработката на мините. При откриване на мина плъховете започват да ровят в почвата в продължение на няколко секунди, което е индикация, че са попаднали на нещо нередно. Според специалистите, след приключване на обучението си гризачите се държат спокойно и уверено около хора, като нямат проблем още на следващия ден да започнат реалната си полева работа.

Причината учените да насочат усилията си към обучаване именно на плъхове е, че гризачите за разлика от хората са много леки и е практически невъзможно да задействат с теглото си мина – за активирането ѝ е неоходим обект с минимално тегло от 5 кг, а дори най-големите плъхове не достигат над 1.5 кг.

по mirror.co.uk

от

публикувано на: 20/07/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: