Офисни табута

17/07/2015

Много е вероятно да работиш в офис. Ако е така, също е доста възможно това да се случва поне 5 дни в седмицата по 8-9 часа. А всичко това значи, че вероятно все пак трябва да спазваш някакви правила в офиса. Няма да ти цитираме измислени кодекси на труда, а просто ще те предупредим за най-големите табута в работна среда, за които е трябвало да се запознаеш с подписването на договора си, но те е мързяло да четеш.

Не коментираш ничия заплата. Това в някои случаи е писано, а в други неписано правило, но е абсолютно задължително. Да, ако работите заедно от 5 години, със сигурност отдавна сте се изяснили кой колко взима, но началството не бива да научава за това.

Дамите не трябва да идват с предизвикателни роклички или екстремно къси поли, а на мъжете не е позволено да са по джапанки, къси панталони и потник (всеки елемент поотделно е забранен). Забавно е, че много жени се появяват по потничета през лятото, но за мъжете в абсолютно недопустимо, ако решат да демонстрираш колко добре се справят във фитнеса.

Всякаква консумация на алкохолни и наркотични вещества в работно време се наказва. Което е нормално. Знаем за случаи, в които служител в българска фирма се е пробвал да обясни, че пие бира само в обедната си почивка, но пак е бил награден с дисциплинарно уволнение.

Ексесивният шум под всяка форма е ужас. Може би не за теб, но за всички останали. И не мисли, че няма веднага да обърнат внимание на прекия ви шеф за теб и поведението ти. Може да ти се иска да слушаш музика силно. Може да се смееш така, че стъклата на прозорците сами да искат да избухнат. Може да говориш ужасно високо. Но това няма да бъде наградено с особена почит.

Връзките в офиса са също забранени, но дори едно по-фамилиарно поведение с колежка може да ти довлече неприятности. И няма как да обясниш, че много жени постоянно флиртуват – това било просто мило отношение. Ако става въпрос за мъже обаче, разбира се, това е ужасно, гнусно, недопустимо, неандерталско, просташко и – а, да – наказуемо.

от

публикувано на: 17/07/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: