Паркурът е на възрастта на баба ти

14/07/2015

Попаднахме на интересна компилация от клипчета на каскадьора Арним Дол, за когото се твърди, че още през 30-те на 20-и век е създавал паркур или т.нар. „free running“. Дол е изключително атлетичен и се научава да скача от и върху всякакви хоризонтални и вертикални повърхности. Въпросният екстремен тип впечатлява с динамиката на движенията си и изглежда сякаш гравитацията не е физически закон за него.

В действителност обаче кадрите не са само на един човек: Арним Дол е въпросният германски каскадьор, който обжава да скача във вода от влакове, високи кранове и от прозорци на круизни кораби, но сякаш по-важен за изграждането на паркура е роденият в Бруклин каскадьор Джон Сиампа. Клипът е документалният филм „Gizmo!“ от далечната 1977 г.

Има и известна степен на объркване относно датата на този материал, за който се твърди, че е от 1930 г. Арним Дол е тийнейджър през 30-те и се присъединява към немската армия за Втората световна война. Въпреки великолепната си физическа подготовка, той не влиза в света на каскадьоите чак до 1949 г.

Джон Сиампа е роден през 1922 г. и прекарва детството си в усъвършенстване на екстремно катерене по дървета и  стени. Така че когато през 1942 г. Paramount Pictures са в трескави приготовления за филма „Тарзан в Ню Йорк“, човек от екипа, който е чувал за свръхуменията на Сиампа, успява да го издири, покани и дори да заснеме кратко видео за него.  Трудно е да се каже дали въпросните кадри на Сиампа са именно от 1942 г., но според специалистите със сигурност няма как да датират от 30-те.

Що се отнася до това дали някой от тези страхотни каскадьори е истинският създател на паркура, трудно е да се каже. Сиампа признава, че е бил много вдъхновен от забавните каскади на актьорите Ерол Флин и Дъглас Феърбанкс Старши, така че може би и на тях трябва да отдадем заслужена почит. И може би най-важното – да се наслаждаваме на резултата, на съществуването на паркура.

от

публикувано на: 14/07/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: