Източно партньорство – българският поглед

18/06/2015

Кръгла маса организирана от Радио България

Стратегията за европейския изток, която беше засенчена от финансовата криза на Европа и революциите в Арабския свят, съвсем не е второстепенна. Половината от страните участнички: Украйна, Грузия и Молдова, подписаха споразумения за асоцииране в Евросъюза. Другата половина: Азербайджан, Армения и Белорусия, макар и да нямаха намерение да подписват, всячески даваха да се разбере, че са заинтересовани от запазването и развитието на връзките си с обединена Европа.

Какво се случва на фона на войната в Украйна и срива в отношенията с Русия ?

Кой побеждава в схватката за постсъветската периферия?

Какъв е българският поглед към „Източното партньорство“?

В дебата участват:
проф. Динко Динков от катедра „Международни отношения“ на УНСС, проф. Нина Дюлгерова от катедра „Международна икономика и политика“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, Кристиан Вигенин – секретар на парламентарната група „БСП лява България“, член на Комисията по външна политика, бивш външен министър и евродепутат и двама млади политолози с академични познания по темата – Георги Георгиев и Пламен Владимиров.

„Източното партньорство“ е инициатива на Европейския съюз за работа и сътрудничество със страните от Източна Европа – Украйна, Белорусия, Молдова, Грузия, Армения и Азербайджан. Тя възникна през 2009 г. в рамките на политиката на ЕС за южно (Северна Африка) и източно съседство. Идеологически вдъхновители на този проект са шведският външен министър Карл Билд и колегата му от Полша Радослав Сикорски.

Водещ: Илиана Райчева

от

публикувано на: 18/06/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: