Antonio Forcione “Sketches of Africa”

29/01/2014
Jazz+ archives
Forcione&Estruna

Продължаваме темата Estruna с малко от предисторията или по-точно, отвореността на един от членовете на проекта към етнозвуците без граница.

Артистичен, забавен и невероятно находчив, искрен и непредвидим – или просто Антонио Форчоне! Неговите изпълнения са ведри и напоени със страстното му отношение към света. Способността му да акцентира върху незабелязаната красота в живота, свежия хумор и силната емоция го правят неповторим. Затова и се радва на множество разнородни почитатели от целия свят, които следят всяка негова изява. Разбира се, настоящият нов албум на талантливия артист беше очакван с  трескаво нетърпение. След пет години мълчание виртуозният китарист издаде новия си проект Sketches of Africa, вдъхновен от пътуванията му из африканския континент. И можем да кажем, че си струваше чакането!  Важно e да се отбележи, че албумът вече се сдоби с дузина отлични рецензии в английската преса и в специализирани престижни издания като Guitar Technique. В него Антонио представя изцяло свои композиции, изпълнени в компанията на над 15 различни гост-музиканти от цял свят като Чиуонисо Марайре от Зимбабве, Джулдех Камара от Гамбия, Замо Мбуто от Южна Африка, Доминик ди Пиаца, Дадо Паскуалини от Бразилия, както и познатите от квартета му Адриано Адеуле, Нейтън Томас и Джени Адеджиан – те всички създават един изпълнен с радост проект, посветен на променящия се и непредвидим африкански континент. Албумът е издаден от собствения лейбъл на китариста  – Antastic и продуциран от легендарната фигура Крис Кимзи (Ролинг Стоунс, Емърсън, Лейк & Палмър, Мерилиън и др).

Африканските скици започват с най-жизнерадостното парче в проекта, посветено на Нелсън Мандела – Madiba’s Jive и още с първите няколко тона радостното настроение се влива в душата на слушателя, несъзнателно се отпечатва усмивка на устата му  и той е спечелен изцяло. „Винаги съм обичал да пътувам по света. Именно тези пътувания са ми помогнали да оформя начина си на композиране, възприятие и изпълнение на музиката. Нахвърлях си музикални скици, рисувайки с вдъхновение от любовта си към африканската музика в последните няколко години и още по-скоро бях изцяло запленен при посещенията ми в Зимбабве и Южна Африка.“

В Sketches of Africa Антонио Форчоне щедро споделя със слушателя различни истории и в тях той е оставил място за всекиго. „Винаги съм търсил онова, което ме вълнува  лично и ми въздейства емоциoнално. Затова и съм прекарал много години в композиране, аранжиране и изпълнение на музика, в която вярвам и съм свързан дълбоко, без компромис.” Композициите са разнообразни като в тях Антонио успява да съчетае местната традиция със собствения си специфичен стил. В музиката се чувства дълбокия респект на артиста към африканската култура и акцентът, който тук отново поставя китаристът е споделянето на радостта от сътворяването на музика без граници и стилови ограничения, на която станахме свидетели и в София, когато артистът нарисува заедно със Секу Кейта и Адриано Адеуле африканската картина на живо в София Лайв Клуб, в рамките на фестивала Джаз Плюс.

Маргарита Борисова

Antonio Forcione CD Sketches of Africa, Antastic/Дюкян Меломан

от

публикувано на: 29/01/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: