10 известни личности, загинали в катастрофа

12/06/2015

Откакто хората ползват движещи се конструкции с впрегнати коне или друг вид животни, чак до появата на машини, човешкият живот е бил застрашен. Никой никога не е бил застрахован на пътя от нещастни случаи (дори ако настилката е обилно поръсена със захар), на него всички се оказваме равни. Следващите десет личности, променили в една или друга степен историята, са станали жертви на непредпазливост (своя или чужда), на употребата на алкохол или на непремерен риск. 

Антони Гауди

Gaudí_(1878)

Испанският каталунски архитект, чийто стил повлиява на световната архитектура като цяло, а в Барселона се превръща в запазена марка, умира в същия този град на 10 юни 1926 г. от травми, след като няколко дни преди това е блъснат от трамвай на улицата. Никой не му оказва навременна помощ.

Айседора Дънкан

230896_orig

Американската танцьорка, създателка на така нар. свободен (модерен) танц, омъжена за руския поет Сергей Есенин, умира при нелепи обстоятелства. Возейки се в колата на свой приятел (на 14 септември 1927 г. в Ница, Франция), шалът й се оплита в колелото на автомобила и я задушава преди шофьорът да е разбрал за инцидента.

Джеймс Дийн

James_Dean_-_publicity_-_early

Американският актьор и автомобилен състезател умира трагично след челен удар с друг автомобил на 30 септември 1955 г. Някои негови биографи предполагат, че може би се е самоубил, тъй като приживе е печелил много състезания с леки коли и мотори, а 2 дни преди катастрофата жената, в която е бил лудо влюбен, се жени за друг. И до днес остава в сърцата на киноманиаците като Бунтовникът без кауза.

Роджър Делгадо

tumblr_n1r3gs7Gwf1s9yzwxo10_1280

Британски актьор, умира по време на снимки в Турция, когато на 18 юни 1973 г. автомобилът-гримьорна, в който пътува, се преобръща в пропаст…

Албер Камю

20041113-002_Lourmarin_Tombstone_Albert_Camus

Френският философ и писател, Нобелов лауреат през 1957 г., загинал трагично на 4 януари 1960 г. в автомобилна катастрофа. Светът губи изключителен ум, изповядал се приживе в изречението: „Бунтувам се, следователно съществувам.“

Грейс Кели

Grace Kelly - The Country Girl 1954

Американска актриса и принцеса на Монако, носителка на Оскар, умира в Монте Карло на 14 септември 1982 г. от травми, след като предния ден претърпява катастрофа с автомобила, който сама шофира. Образът й се свързва с красота, изтънченост и магичност. Франк Синатра казва за нея: „Тя беше истинска принцеса от самото си раждане!“

Пит Конрад

Conrad-c

И най-големите професионалисти загиват нелепо на пътя, дори когато са били от първите хора, напускали пределите на планетата Земя. Пит Конрад е американски астронавт – третият човек, стъпил на Луната. Той умира на 8 юли 1999 г., карайки мотоциклет в Калифорния.

Сам Кинисън

2013-08-06-sam_kinison-e1375817221981

Американски комик, известен със силния си, груб и политически некоректен хумор. Той загива през 1992 година, 6 дни след сватбата си, блъснат от пиян 17-годишен шофьор.

Георги Аспарухов и Никола Котков

gundi
БГНЕС

Загубата за българския спорт на 30 юни 1971 г. е огромна. В прохода Витиня загиват двама легендарни футболисти – Георги Аспарухов и Никола Котков. Автомобилът „Алфа Ромео“, движещ се с висока скорост по главния път, се удря в камион, излизащ на платното без предимство от второстепенен пресечен път.

През 1999 година Гунди е обявен за най-добър футболист на България за 20 век.

Материалът е изготвен по данни на Wikipedia.

от

публикувано на: 12/06/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: