Хиндустани музика в анТраКт

06/06/2015

Ветровете на съдбата му позволиха да акостира в България, а за кратко и в София.

Индиецът Жером Калистър е музикант, фотограф и учен-изследовател на човешкото тяло и дух. От 23 години изучава индийска класическа музика. Свири на многобройни инструменти: бансури (индийска флейта), табла и ганжира (индийски ударни инструменти), морчанг (бръмбазък) и други, но флейтата е основният му инструмент. През последните 10 години изнася редица концерти в родината си и чужбина. Албумът с негови композиции „Криле на вечността“ е издаден през 2014 година в Испания и според създателя си има релаксиращ и лечебен ефект. Жером активно участва в различни пърформанси и традиционни обредни индийски танци.

Българската народна музика силно впечатли Жером, за което той говори и в своето интервю.

Интервю и превод – Недялка Шеткова.

Една от малкото възможности за българските меломани да чуят хиндустани музика или северноиндийска класическа музика беше срещата с Жером Калистър и Стефан Христов на 1 май в клуб „Антракт“.

Първата им среща в София се превърна в импровизиран концерт с участието на публиката. Всъщност, двамата просто седнаха един до друг и започнаха да свирят, без някакви предварителни уговорки. Жером е категоричен – Стефан свири на табла като индийски музикант, което само подсказва колко близък е съвременният мултикултурен свят.

Стефан Христов е таблаист, джаз барабанист и перкусионист, завършил холандските консерватории „Принц Клаус“ в Гронинген през 2006-а и „Кодартс“ в Ротердам след пет години, където формално изучава и завършва Северноиндийска класическа музика. Но това, което го свързва наистина с Индия, е неговото чиракуване при майстори като таблиста Устад Файяз Кхан от Делхи и Пандит Йогеш Самши от Мумбай. Стилът на свирене на Стефан е много експресивен, а проектите му съчетават различни музикални култури и традиции.

от

публикувано на: 06/06/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: