Световният футбол пред исторически позор

28/05/2015

????????????????????????????????????

„Ако не бъдат отнети световните първенства на Русия и Катар, футболът не може повече да се надява да спаси своя имидж!“

С тези думи дългогодишният италиански журналист и редактор на „Гадзета дело Спорт“ Алесандро Филипини коментира мега скандала, който разтърсва световната централа ФИФА.

Както е известно, по разследване на САЩ швейцарската полиция арестува седем високопоставени служители на футболната централа във връзка със съмнения за корупция при избора на домакин на мондиалите през 2018-а и 2022 година.

Oт САЩ, които също бяха кандидати да получат домакинство на едно от двете големи първенства, водят безмилостна борба, като американски съд е поискал разкриването на банковите сметки на заподозрените в корупция като доказателство.

Че футболът отдавна е индустрия за много пари, не е тайна за никого. А аферата, в която въпросните служители на ФИФА са обвинени, е на стойност 100 милиона долара (измежду всички финансови измами и съмнения за пране на пари).

Световното първенство по футбол е едно от най-престижните и доходоносни събития и е напълно логично най-мощните държави в света да искат да бъдат домакини. В момент като днешния, в който отношенията между Русия и САЩ са, меко казано, обтегнати, скандалът с ФИФА излиза много извън границите на футболния терен.

На мушката е и президентът на централата Сеп Блатер, а швейцарските власти стартираха разследване на избора за домакинство на въпросните световни първенства. Пък когато Швейцария започне разследване, тогава може да стане наистина лошо за провинилите си.

Само няколко месеца по-рано от подобно разследване го отнесе не кой да е, а президентът на един от най-богатите германски клубове Байерн (Мюнхен) Ули Хьонес, който бе бутнат зад решетките заради милионите му в банковите сметки. И той не само, че не обжалва, а търпеливо прие наказанието си (за да не стане по-лошо).

Ули Хьонес е една от най-големите легенди на футболна Германия и шеф на най-могъщия футболен клуб, който генерира рекордни приходи през всеки сезон. Това обаче не го спаси и след като бе доказано, че е укривал милионите си, бе наказан. Швейцарските власти не прощават.

Да, в Швейцария съществува т.нар. „банкова тайна“ и затова много мултимилионери държат сметките си именно там. Но когато някоя държава поиска съдействие от Швейцария за разследване на далавери, е само въпрос на време да разберем колко руски и катарски милиони са прибрали членовете на Изпълкома на ФИФА, за да дадат „правилния“ глас по време на избора на домакините не световните първенства след три и седем години.

И ако се стигне до следващи разкрития, заради които се наложи домакинствата да бъдат дадени на други страни, то ще имаме прецедент, който ще бъде позорен за най-популярния спорт в световен мащаб. Това ще е много далеч от представите на онези ентусиасти, създали първия футболен клуб в Шефилд, Великбритания през далечната 1857-а

от

публикувано на: 28/05/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: