Бразилия закъснява със стадионите за Световното по футбол

16/04/2014

BRAZIL SOCCER FIFA WORLD CUP 2014

Световното първенство по футбол в Бразилия това лято е най- очакваното спортно събитие за годината. Привърженици от цял цвят с нетърпение чакат форума, който бразилците получиха правото да организират преди седем години.

От 30 октомври 2007 година мина доста време, в което организаторите трябваше да се погрижат за стадионите, инфраструктурата, настаняването на отборите, както и на привържениците. Оказва се, че

64 дни преди началото на шампионата

нито една от задачите не е решена. При последната инспекция на спортните съоръжения е установено, че не са готови всички стадиони. Представители на Международната футболна централа отбелязват, че най- сериозен е проблемът със стадион „Арена Амазония“ в град Манаус.

По-малко от три месеца преди началото на форума, той все още не е завършен, тревното покритие е в много лошо състояние, съблекалните и пресцентърът не са оборудвани. Части от покрива също трябва да бъдат ремонтирани. Пътищата, водещи до стадиона, са в процес на строеж.

Трибуните не са напълно готови, но въпреки това организаторите официално откриха стадиона в края на месец февруари. Стадионът в Манаус е и един от най- скъпите: $ 285 милиона.

Освен всички неуредици около строежа на съоръженията, организаторите трябва да преглътнат критиките, свързани с трудовите злополуки, при които загинаха седем души. При последния смъртен случай

бяха спрени строителните работи

на стадион „Коринтианс“. Инцидентът с Фабио Хамилтън да Крис е третият смъртен случай на този стадион. В края на ноември миналата година други двама души загинаха, премазани от кран.

BRAZIL SOCCER FIFA WORLD CUP 2014

Стадион „Коринтианс“ е един от най-проблемните за организаторите. Той трябваше да бъде завършен още през декември 2013 година. От ФИФА им дадоха отсрочка до 15 април да бъде завършен окончателно, но срокът няма да бъде спазен, защото тече разследване на инцидентите и работата върви по-бавно от очакваното. Освен тези проблеми на стадиона все още

няма седалки на северната и южната трибуна,

не са обособени и места за журналистите. Също така не са монтирани и телевизионните екрани на стадиона.

На фона на тези проблеми, прокуратурата в Сао Пауло заплаши да не даде лиценз на стадиона, ако не изпълнят всички изисквания за противопожарна безопасност, както и нов план за евакуация. Този стадион е от ключовите за първенството. На него ще се играе и откриващият мач между Бразилия и Хърватия на 12 юни.

BRAZIL SOCCER FIFA WORLD CUP 2014

Освен всички организационни проблеми, в Бразилия има и протести, свързани с огромните разходи, които непрестанно се увеличават. При публикуването на последния доклад за изграждането на стадионите

са похарчени 8 милиарда реала

или $ 2.55 милиарда, което надхвърля с почти милиард долара първоначалните сметки. Най-много средства бразилците похарчиха за изграждането на „Естадио Насионал“ в столицата Бразилия. 71- хилядният стадион струва малко над 450 милиона долара.

За щастие на организаторите, той е напълно завършен, но пред тях стои и друг проблем, свързан с това, че нито един от големите бразилски отбори не е ситуиран в града и подобно огромно съоръжение може да остане неизползваемо след шампионата на планетата.

Проблемите на организаторите не свършват дотук. Те ще срещнат проблеми и с транспортирането на близо 600 000 чуждестранни туристи, както и на трите милиони бразилски фенове. От организационния комитет на Мондиала обявиха, че привържениците ще могат да се възползват в най-голяма степен от въздушния транспорт, тъй като заради голямата територия на страната,

влаковете и автобусите няма да са достатъчно ефективни и бързи

Въпреки всички неуредици, Световното първенство се очаква с нетърпение от всички привърженици на играта. В света на футбола няма по-митично място от Бразилия, по-страстни фенове от бразилските и по- големи магьосници в играта от тях.

Всички, които харесват играта се надяват, че нередностите около организацията ще останат на заден план и хората ще се насладят на оспорвани и интересни срещи.

от

публикувано на: 16/04/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: