Легендата за ВР46

20/05/2015
Валентино Роси винаги изразява емоциите си. Особено след успешно състезание.
Валентино Роси винаги изразява емоциите си. Особено след успешно състезание.

Един слънчев неделен ден преди няколко години влизам в едно кафене в Пиаченца, малък италиански град в областта Емилия Романя. При което заварвам как всички – посетители и персонал – са вторачили поглед в телевизора и гледат в захлас състезание с мотори. Дори нямаше кой да ми обърне внимание и да ми направи едно кафе. Обяснението е просто – мотоциклетите са в кръвта на италианците, особено когато Валентино Роси се състезава. Валентино Роси е може би един от най-известните италианци по света, не само в света на Мото GP, където успехите му са повече от сериозни. 

Но какво точно означава Валентино Роси за Италия и за италианците помолихме да разкаже специално за Бинар колегата от Апенините, журналистът Алесио Амато:

„Валентино Роси е един от най-големите италиански спортисти, ако не и най-големият, на новото хилядолетие. От гледна точка на заслугите му, неговата визитка говори красноречиво. От момента, в който навлиза в света на моторните спортове – и по точно през далечната 1996-а, той успя да спечели 9 световни титли. Това го направи един от най-великите мотоциклетисти на всички времена, като в Италия отстъпва по победи само на Джакомо Агостини. Да се каже кой от двамата е по-голям е невъзможно, просто защото се състезават в различни от много гледни точки периоди.

Роси е повече от „обикновен“ шампион за италианците. Той представлява най-хубавата страна на спорта, тази, която е изградена от страст и веселие дори и в трудните моменти. Винаги предава добро настроение, което трябва да имат всички, притежаващи голям талант като неговия. И да го демонстрират преди всичко пред ТВ камери, за да показват, че са наясно и че оценяват факта, че са привилегировани.

Италианците знаят това и отдават дължимото на Валентино, като го подкрепят и му се радват така, както на малцина други. И мисля, че този аспект прескача границите на Италия, след като Валентино Роси е сред най-обичаните и следени спортисти и по света. Не само, защото е печелил и въпреки възрастта си (36 години, б.р.) продължава да печели, но преди всичко заради начина, по който го прави. Той прави шоу във всяко състезание и винаги е с широка усмивка. По всяко време може да пуска шеговити коментари, независимо от развоя на състезанията и без значение дали са завършили така, както се е надявал.

??????????????????????????????

Неговата слава излиза извън границите на многобройните спечелени победи, твърди Амато. Той е голяма личност от всички гледни точки и влиянието, което има в епохата на социалните медии, говори красноречиво.  Трудно ще чуете някой да говори с лошо за Роси, дори в свят като този на съвременния спорт, където съперничеството между отделните състезатели често прелива в не особено приятни моменти. Това е така, защото хората оценяват лекотата, с която Валентино изкарва на преден план невероятните си качества.  А симпатичният му образ го прави един от най-търсените герои в медиите като вестници, радиа и телевизии и му носи доста кликания в Интернет.

Валентино Роси е известен с това, че винаги изглежда усмихнат ...
Валентино Роси е известен с това, че винаги изглежда усмихнат …

Разбира се, в миналото и той не се е разминавал с конфликти. Всички си спомнят голямото му съперничество с Макс Биаджи в годините след 2000-та, което често водеше до словесни престрелки. Но самият Биаджи неколкократно е признавал величието на Роси както като мотоциклетист, така и като човек (същото е правил и Роси), подчертавайки, че полемиките са част от спорта. Така, както от този красив свят е част всичко онова, което помогна, за да се създаде легендата за ВР46 (инициалите на Валентино Роси + състезателния му номер).

Роси е безкрайно симпатичен, но в същото време и много чувствителен човек, както го видяхме по време на трагедията с Марко Симончели. И това също е Валентино Роси!“, завършва Алесио Амато.

от

публикувано на: 20/05/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: