Декемврийски песни с дуенде

29/12/2013
December Songs

Не заливат отвсякъде. Дори може и да се пропуснат до някой следващ път, не в край на година. Със сигурност изкарват от ступора на празничната консумация на приятелство и зареждат с мисли, за които все няма време.

Имат различно дуенде и то от различно време. И са песни само условно.

December Songs е последният проект на трилогията на датския китарист Якоб Бро, гостувал ни през октомври 2012-а на Джаzz+. Непосилната лекота на мечтите – така бих събрал общото усещане от осемте му пиеси, които разпръсквам във финала на всеки час от плейлиста на Дуенде на 31 декември вечерта. За тези, на които им говорят имената на някои от сайдмените му – Лий Кониц и Бил Фризел, за останалите, които просто не робуват на авторитети, за всички, които ще потърсят като мен в уикито какво божем е Zygaena и къде, по ангелите е оризо Risskov…

За баланс, след примамливо-непознатите унеси по Бро, в 45-ите минути на всеки час на същите плейлисти от първия ден на новата година, един възможен отговор на въпроса стигат ли 45 години и за какво, когато отправната точка е един Бял албум. Буквално дни след излизането му в САЩ, продуцентът на Chess Чарлз Степни го дава на водещия им пианист, Рамзи Люис, който няма видимо отношение към Великолепната четворка. Люис пак не може да разбере какво се очаква от него, докато не получава първите аранжименти на същия този Степни, който в случая дори сяда на мууг-синтезатора, за да не стане някоя грешка при включването на солисти на Чикагския симфоничен оркестър. Опитът му с предния подобен проект (Мъди Уотърс по Стоунс) му помага и аранжиментите не сa всепоглъщащи, въпреки твърде напоителния щрайх на места в Good Night. В сравнение със смазващите оркестрации като тези на Royal Philharmonic & Royal Choral Society тук чрез мууга попадаме в джага с флипери (Еverybodys Got Something To Hide Except Me And My Monkey) или поне на драматизация по Орсън Уелс (интрото на Blackbird), но най-вече усещаме многопосочността в Julia и особено в заглавното Mother Nature’s Son. Каквито всъщност да не забравяме, че сме. За да ни е чес ти та.

Нова година с новите албуми в в ДуендеDecember Songs на 31 декември на кръгъл час. Mother Nature’s Son на 1 януари около 45-ата минута на всеки час.

от

публикувано на: 29/12/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: