Да си махнеш главата. Велик ден

10/04/2015

„Дали се страхувам? Да, разбира се. Но освен, че е много страшно, това ще бъде едно изключително преживяване“, казва Валери Спиридонов, първият човек на когото главата ще бъде трансплантирана.

Вчера 30-годишният руснак потвърди, че ще „участва“ като първия доброволец в света, който ще претърпи цялостна трансплантация на глава, съобщава The Independent.

Операцията ще се осъществи под ръководството на италианския хирург Серджо Канаверо, който очаква процедурата да продължи около 36 часа, с участието на 150 лекари и медицински сестри.

Валери Спиридонов страда от спинална мускулна атрофия (тип Werdnig-Hoffman), която се характеризира с бързо влошаване на здравето. Може би неговото решение да се подложи на тази експериментална хирургическа операция изглежда твърде налудничаво, но преди да го обвинявате за това, преценете колко по-силна е вярата му срещу смъртта. Той е приел напълно и възможността тялото да отхвърли трансплантираната му глава.

„Не пожелавам подобна операция на никого. Аз не бих се подложил на подобна оперативна намеса, дори и да не съществува друга алтернатива“, казва д-р Хънт Батър, президент на Американската асоциация на неврохирурзите. Мнозина негови колеги смятат, че Канаверо е новият д-р Франкенщайн.

В далечната 1970-а година е направена първата трансплантация на глава на маймуна без свързване на гръбначния стълб. Така маймуната остава неподвижна, живее само 9 дни и умира поради отхвърляне на главата от имунната система на тялото.

Независимо от изразения в научните среди скептицизъм Серджо Канаверо вярва, че тази невиждана експериментална операция ще бъде осъществена през 2017-а година.

от

публикувано на: 10/04/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: