Великденските празници често измъчват домакините с въпроса: Как да приготвя най-вкусния козунак и по-апетитно агнешкото? Ето две чудесни предложения:
Печено бутче
Необходими продукти:
2 кг агнешко бутче, 2 с. л. масло, 3 моркова, 1 стрък целина, 3 скилидки чесън, 1 връзка пресен лук, млади царевички.
Приготвяне:
Шпиковайте агнешкото бутче с морковите, целината и чесъна. Посолете и поръсете с черен пипер. Поставете в тавичка, налейте топъл бульон, разтопеното масло и печете до готовност. Малко преди да извадите, нарежете горната повърхност на ромбове. Сервирайте месото, нарязано на филийки. Гарнирайте с пресния лук, царевичките и задушените моркови, вързани на снопчета.
Козуначен венец
Необходими продукти:
500 г пшеничено брашно, 20 г мая, 3 яйца, 100 г масло, 100 мл смета¬на, 100 г захар, 1 ванилия. За украсата: сусам, маково семе, желирани плодове.
Приготвяне:
Пригответе козуначеното тесто от изброените продукти. Не е нужно да го чакате да втаса, оформете го като венец. Отгоре украсете с плодовете, сусамовото и маковото семе. Печете в умерена фурна. В средата подредете боядисаните яйца.