С Бог?… Оммм!

14/04/2015

Българинът е много каузален. Не в общоприетия смисъл, а в този, че е луд по каузите. Гордее се, че праща по 1-2 sms-а по Коледа за подпомагане на сираци. (През останалото време забравя, че съществуват.) Плюе по някоя медийна звезда, защото „Ами, по телевизора казаха, че е не-знам-к’ва си!“. (И не предполага, че е в медийната кутия, която решава какво да му съобщи и как да го моделира.) Ходи по протести, за да се види с приятелите си – по-евтино е от бар и кино. (Често не е много сигурен срещу какво протестира, но аверчетата са там, така че всичко е наред.) Най-популярната кауза на българина е религиозната вяра.

Нека уточня – българинът рядко е наистина вярващ. Той отива на църква в събота срещу неделя на Великден, бучва си запалената след много използване на лакти свещ в пластмасова чашка, чука се с яйца, като ги бели и, разбира се, хвърля обелките по земята. После един-два дни поздравява всички с „Христос воскресе!“. И яде козунаци и агнешко. О, козунаците и агнешкото! Преяждането на такива свети дни е задължително. Всички сме чували за множество случаи на хора, прекалили с храната, и приети по спешност в Пирогов. Също, трябва много да се пие. По кило (не литър, а кило!) домашно вино на човек. Може да се играе и хоро с някакви некоординирани поклащания. Защо пък хоро и как е свързано то с Божия син? Е, защо пък не. Пък и помага да „слегне“ храната и после да се яде още. Много е важно да се гледа някой наоколо как ще се кръсти (ако изобщо се), за да не объркаш и да го направиш по католическия начин.

През следващите няколко месеца не е нужно да се правиш много на християнин – няма смисъл. Изчакай до Коледа. Казвай, че пиеш и ядеш в такива количества, защото празнуваш рождението на Христос, а не защото си прост чревоугодник. Гастрономическите страсти са на първо място. Да, добре, на Коледа се е родил Иисус, на Великден са го разпнали, това е. Какво повече искат от теб – да им следиш някакви там религиозни празници и обреди? Да не си луд. Я да донесат още месо и вино!

А има и такива, които са постили! Това сериозно ли? Бе, как няма да ядеш месо, няма да употребяваш мазнина и няма да пиеш алкохол?! Ами ще се разболееш така! Пък и баба ти ще ти се кара, че си отслабнал и явно не се храниш добре.

И още нещо: правилно ли е да се разделяш с невярващ, като му казваш „Сбогом“, т.е. Бог да е с него?

от

публикувано на: 14/04/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: